Najnovije

"OVO JE DOBITNA KOMBINACIJA ZA MOSKVU I MINSK" Putinova izjava izazvala veliku zabrinutost na Zapadu

Izjava Vladimira Putina o prebacivanju raketnih sistema Iskander-M u Minsk šalje signal NATO-u da je Rusija spremna da pokrije svoje saveznike svojim nuklearnim snagama, piše kolumnistkinja Debalina Gošal u članku za magazin "National Interest", prenose RIA Novosti.

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin. (Foto: ria.ru)

- Želja Rusije da u Belorusiju prebaci raketne sisteme sposobne da nose nuklearno oružje je signal da Moskva, kao i NATO, može da pokrije svoje saveznike svojim nuklearnim kišobranom - rekla je Gošal.

Autorka publikacije smatra da je transfer kompleksa Iskander-M od koristi i Rusiji i Belorusiji.

- Sistemi dugog dometa će Belorusiji dati mogućnost da bolje odvrati zemlje NATO-a. Ovo je u stvari dobitna situacija za Moskvu i Minsk - navodi se u članku.

Ranije je Vladimir Putin na sastanku sa šefom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom rekao da će Rusija u narednim mesecima prebaciti komplekse Iskander-M u Minsk.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da ruski lider nije govorio o transferu raketa sa nuklearnim oružjem, već je reč o kompleksima koji su tehnički sposobni da nose različite vrste naoružanja.

Iskander-M je projektovan za uništavanje malih i oblasnih ciljeva na udaljenosti do 500 kilometara, kao što su raketni sistemi i višecevni raketni sistemi, artiljerija velikog dometa, komandna mesta i centri veze, kao i avioni i helikopteri na aerodromima.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA