Najnovije

DŽefri Saks: Amerika više ne upravlja svetom

Da su za rat u Ukrajini odgovorne Sjedinjene Američke Države koje su izneverile obećanje dato sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu o tome da se NATO neće širiti na istok, podsetio je uticajni američki ekonomista i profesor na Univerzitetu Kolumbija DŽefri Saks.

"Taj rat seže 33 godine unazad kada je Mihail Gorbačov najavio SAD i Nemačkoj da će ukinuti Varšavski savez s tim da Zapad ne popuni prazninu proširenjem NATO-a. SAD su izneverile obećanje Gorbačovu, dato tim povodom, jer američku spoljnu politiku već duže od tri decenije vode neokonzervativci u obe stranke", izjavio je Saks u intervjuu "Politici" i dodao da je rat u Ukrajini počeo pre više od osam godina, kao i to da je Amerika odigrala ključnu ulogu 2014. u svrgavanju  ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča koji je bio za neutralnost.

Bivši savetnik trojice generalnih sekretara UN (Kofija Anana, Bn Ki Muna i Antonija Gutereša) smatra i da izlazak iz ove krize "podrazumeva da SAD promene svoju spoljnu politiku, kao i da oko 150 zemalja koje nisu NATO države i nisu saveznici SAD, ne računajući Rusiju, dignu glas u Generalnoj skupštini UN i zatraže momentalni prekid vatre i početak mirovnih pregovora".

Po njegovoj proceni mirovna uloga velikih neutralnih država mogla bi biti odlučujuća, a većina njih su članice BRIKS-a.

"BRIKS odražava fundamentalni fenomen, a to je da je doba zapadne dominacije svetom završeno", tvrdi Saks ističući da unutar ove asocijacije živi oko 36 odsto svetske populacije, kao i da ona predstavlja veći deo globalne proizvodnje od G7, te ima veću kupovnu moć stanovništva.

"U nekim delovima američkog političkih resora toga još nisu svesni. SAD su izuzetno zabrinute zbog toga i verujem da su mnogi sukobi odraz te situacije", dodao je ekonomista, ali i konstatovao da je okončan jednopolarni svet.

"SAD danas više ne upravljaju svetom, a ni Kina ne može da upravlja, nijedna država više ne može da upravlja svetom. Realnost je da imamo multipolarni svet, ali nemamo političko priznanje za to, niti imamo stavove koji mogu da podrže siguran multipolarni svet", izjavio je Saks.

Ipak, u vezi s ratom u Ukrajini Saks kaže da je američki uticaj veliki, dok tvrda linija koju zastupaju Sjedinjene Države otvara prostor za smrtonosnu eskalaciju rata u Ukrajini.

"Evropska unija je izgubila umetnost diplomatije. Evropske diplomate su najveći ratni huškači, počev s nemačkom šeficom diplomatije i dalje s briselskim krugom (…) Ovo je očigledno pod uticajem SAD", koje Saks optužuje i za sabotažu gasovoda Severni tok.

Američka politika u vezi sa ukrajinskim sukobom, ali i šire, po njegovom mišljenju, radi po principu pritiska, što je posebno vidljivo na primeru manjih neutralnih država poput Srbije.

"Srbija jeste manja neutralna zemlja kada je reč o ukrajinskom sukobu. 'Uvrtanje ruku' i pritisak SAD jesu intenzivni i biće takvi (…) Voleo bih kada bi Indija, Brazil i druge zemlje kojima se ne mogu tek tako 'uvrtati ruke' pokrenuli akciju da smesta počnu mirovni pregovori. I tu dolazi do izražaja značaj grupacije G20 za proces koji nazivamo promenom strukture sveta."

DŽefri Saks je prokomentarisao i početak nastanka novog monetarnog sistema, odnosno težnje brojnih država, pre svega članica BRIKS-a, da se "oslobode" dolara.

"Vaš novac nije siguran u dolarima ukoliko vodite drugačiju spoljnu politiku od Amerike, kao što se desilo Venecueli, Rusiji, Iranu, Severnoj Koreji, Avganistanu. Amerika prosto kaže: vaš novac je sada naš. Dakle, malo je rizično držati novac u dolarima ako niste deo alijanse sa SAD", zaključio je američki ekonomista u intervjuu "Politici".

UKRAJINCI SAKRILI VOZILA I TEHNIKU IZA CRKVE: Ruski Iskander ih sve rasturio, a svetinja ostala netaknuta! (VIDEO)

Izvor: rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA