Najnovije

Jovanović o pritiscima na Srbiju: Ceo ovaj proces podseća na Rambuje

U novoj verziji non-pejpera, skovanog u Briselu i Vašingtonu, koji je, prema nezvaničnim diplomatskim izvorima, neka vrsta pratećeg dokumenta Šolc–Makronovog plana, a koji je američko-evropska petorka predočila zvaničnicima u Beogradu i Prištini, jasno se vidi žurba zapadnih centara moći da što pre zatvore kosovsko pitanje.

Evropski navodni predlog bi za Srbiju predstavljao prvi međunarodno priznati dokument u kome bi Beograd prihvatio da su "Kosovo i Srbija dve odvojene pravno-političke realnosti koje podležu principima upravljanja prema međunarodnom pravu".

Procenjuje se da je dokument od šest strana, koji je objavio "Albanijan post", svojevrsni međukorak ka organizovanju nove međunarodne konferencije, neke vrste "Rambujea 2" na kojoj bi se stavila tačka na status južne srpske pokrajine.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović istakao je, za "Novosti", da je teško baviti se "gatanjem sporazuma koji se pojavljuje u albanskim medijima, mada su ih zvaničnici manje-više potvrdili".

"Najnoviji papir treba primiti sa pažnjom i sa dozom verovanja da je istinit. Pretnje za jednu i drugu stranu ako ne budu kooperativne, podsećaju na Rambuje. Tada je isto bilo predočeno albanskoj strani da će im biti uskraćena podrška Zapada ako ne prihvate, kao što je prećeno i jugoslovenskoj strani ako se ne složimo. Metodološki, ceo ovaj proces podseća na Rambuje", izjavio je Jovanović.

"Ni tada zapravo pregovora nije bilo, iako su tako nazivani, jer je stranama nametnut gotov dokument i taj akt je potpisan kao jednostrana izjava volje Albanaca, a ne akt slobodne volje dve ili više strana", dodao je Jovanović.

Da sporazum u pravom smislu reči nije postojao, te da je usvojen dokument bio čista provokacija za srpsku stranu, svojevremeno je izjavio i bivši državni sekretar Sjedinjenih Država Henri Kisindžer u "Dejli telegrafu", 28. juna 1999.

"Tekst iz Rambujea, kojim se Srbija poziva da primi NATO trupe širom Jugoslavije, bio je provokacija, izgovor za početak bombardovanja. Rambuje nije dokument koji bi anđeoski Srbin mogao da prihvati. Bio je to užasan diplomatski dokument koji nikada nije trebalo da bude predstavljen u tom obliku", poručiio je Kisindžer.

Živadin Jovanović objašnjava i da zapadni faktori žele da se ubrza stvar u vezi sa Kosovom i Metohijom, i da zato pominju ideju o međunarodnoj konferenciji.

"Ali sve što se tiče KiM kao teritorije pod mandatom UN, treba da se rešava pod UN i Rezolucijom SB UN 1244. Jedino to bi imalo smisla i garantovalo bi uravnotežen i kompromisan pristup, a ne da se rešenje donosi među faktorima koji su 1999. izazvali agresiju na SRJ. Teško da će se doći do rešenja za KiM dok traje kriza u Ukrajini, bez Rusije i Kine", zaključio je Jovanović.

UKRAJINCI SAKRILI VOZILA I TEHNIKU IZA CRKVE: Ruski Iskander ih sve rasturio, a svetinja ostala netaknuta! (VIDEO)

Izvor: rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA