Najnovije

STOLTENBERG NAJAVIO: Tema narednog NATO samita će biti jedna zemlja

Glavna tema samita NATO-a, koji će biti održan danas popodne u Briselu, biće Rusija.

Jens Stoltenberg (Foto: NATO)

Šefovi država Severnoatlantske alijanse razgovaraće iza zatvorenih vrata sa američkim predsednikom DŽoom Bajdenom o njegovom predstojećem sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ovo na jutarnjem brifingu uoči samita.

Stoltenberg je naglasio da će NATO i dalje težiti dijalogu sa Rusijom i ovaj pristup nije znak slabosti.

„Naši odnosi sa Rusijom su na najnižem nivou od kraja Hladnog rata zbog agresivnih akcija Ruske Federacije. Uveren sam da će lideri alijanse potvrditi naš dvostruki pristup Rusiji “, rekao je generalni sekretar NATO-a, objašnjavajući da je dualnost u kombinaciji „snažne odbrane i dijaloga“.

Prema Stoltenbergu, NATO pozdravlja činjenicu predstojećeg sastanka predsednika SAD i Rusije.

„Koristićemo (današnji) sastanak za održavanje konsultacija sa predsednikom Bajdenom uoči njegovog sastanka sa Vladimirom Putinom“, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je u intervjuu za američki televizijski kanal CNBC rekao da sankcije protiv Rusije treba da nastave da se primenjuju. NATO će, rekao je, nastaviti da pruža još veću podršku „bliskim partnerima - Ukrajini i Gruziji“.

Podsetimo, danas će se u Briselu na 32. samitu alijanse okupiti šefovi država i vlada 30 zemalja NATO-a. Na samitu će prvi put učestvovati 46. američki predsednik Xo Bajden.

Na sastanku će biti doneta zvanična odluka da se krene u razvoj novog osnovnog dokumenta za savez - Strateški koncept, u kojem NATO prvi put u istoriji namerava da proglasi svoje ambicije da sadrži ne samo Rusiju, već i Kinu.

Kako jugoslovenski vojni kamioni jure po Sijriji, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA