Najnovije

INCIDENT NA NEBU IZNAD SIRIJE: Učestvovali američki i ruski avion

Učestali incidenti između ruskih lovaca i prestižnih američkih dronova. – Do početka rata u Ukrajini dve sile su uspevale da izbegnu direktan sukob kroz kanal za komunikaciju „dekonflikt”

Zbog rata u Ukrajini, kojem se ne nazire kraj, pažnji svetske javnosti izmiče da Sirija postaje nova arena za vojno odmeravanje ruskih i američkih snaga. Učestali opasni manevri na nebu iznad ove bliskoistočne zemlje, u kojima učestvuju ruski lovci i američki dronovi, povećavaju rizik od ozbiljnijeg okršaja.

Jedan ruski tenk protiv čitave ukrajinske kolone: Snimci neverovatne...

Samo dva dana pošto je ruski borbeni avion oštetio propeler američke bespilotne letelice „MK-9 riper”, usledio je novi neuspešan napad raketom na vojni dron SAD. Ovo je već šesti incident od početka jula i američki zvaničnici veruju da Rusija na ovaj način pokušava da izvrši pritisak na američku vojsku da se potpuno povuče iz Sirije.

Dronovi nisu jedine letelice koje su ruski piloti navodno provocirali poslednjih nedelja. Kako je izjavio potpukovnik Aleks Grinkevič, jedan ruski lovac je 16. jula manevrisao toliko blizu američkog turboelisnog aviona da je američka posada jedva uspela da se izvuče iz opasnog turbulentnog vrtloga koji je stvorio mlaznjak.

SAMO IM JE OVO FALILO! Zapad i SAD dobijaju još dva velika "neprijatelja", pored Rusije

Nakon „bliskog susreta” na nebu 23. jula Pentagon je obavestio javnost da je rusko uznemiravanje američkog drona bilo neprofesionalno i to potkrepio video-snimkom koji prikazuje opasan susret dve letelice.

U poslednjem incidentu, 25. jula iznad severozapadne provincije Alepo, avioni Su-34 i Su-35 bili su prinuđeni da ispale rakete, kažu ruski zvaničnici. Prema njihovoj verziji događaja, američka bespilotna letelica za nadzor i napad „MK-9 riper” proletela je u sredu „opasno blizu” para ruskih borbenih aviona.

Kontraadmiral Oleg Gurinov, zamenik šefa ruskog centra za pomirenje za Siriju, izjavio je za „Raša tudej” da su ruski avioni automatski ispalili signalne rakete nakon što su njihovi radari pokazali da su se našli na nišanu „ripera”.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer ponudila je drugačiji prikaz događaja, navodeći da je ruski avion leteo opasno blizu američkog drona koji je bio deo misije u borbi protiv islamskih ekstremista. Američki zvaničnici smatraju da incident koji se dogodio u nedelju, predstavlja znatnu eskalaciju u odnosu na niz susreta američkih i ruskih aviona iznad Sirije prethodnih nedelja, prenosi AP.

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov nedavno je povodom sličnog incidenta rekao da Amerikanci krše pravila korišćenja sirijskog vazdušnog prostora, dok istovremeno sebi dozvoljavaju da optužuju Moskvu. Podsetio je da se američki vojnici, za razliku od ruskih, nalaze u Arapskoj Republici suprotno normama međunarodnog prava.

I ranije je bilo napetih trenutaka između dve vojske u Siriji otkako su ruske snage 2015. godine raspoređene da bi pomogle sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu. Do početka rata u Ukrajini Rusi i Amerikanci su uspevali da izbegnu direktan sukob kroz kanal za komunikaciju „dekonflikt”, koji je povezivao rusku komandu u Siriji s američkim štabom u regionu.

Ali, posle incidenta iznad Crnog mora u martu ove godine, kad je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu odlikovao pilote Su-27 koji su opasnim manevrisanjem uticali na obaranje drona „MK-9 riper”, u Pentagonu raste napetost da se slična situacija ne ponovi i u Siriji.

Penzionisani general marinaca Frenk Makenzi, koji je od 2019. do 2022. bio na čelu Centralne komande SAD nadležne za vojne operacije na Bliskom istoku, objašnjava da je strategija Moskve da pokuša da izbaci američke snage iz Sirije u vreme kad je američki vojno prisustvo u ovom delu sveta veoma skromno.

„Rusi imaju tendenciju da eskaliraju do deeskalacije. Oni žele da ’igru’ učine previše komplikovanom da bismo mogli da je igramo”, kaže general Makenzi za „Volstrit džornal”.

Prema američkom viđenju, do povećanja tenzija u Siriji dovelo je nekoliko razloga. Pre svega jer se jedinice SAD i Rusije nalaze u „sukobu misija”. Američka vojska pokušava dronovima da otkrije ostatke Islamske države, čiji se lideri kriju u severozapadnom delu zemlje, oblasti koja je pod vazdušnom kontrolom ruske avijacije. Drugi razlog za napetost je promenjen odnos snaga u regionu. Prema podacima „Militari tajmsa”, SAD imaju samo oko 900 vojnika raspoređenih u ovoj zemlji koji pomažu lokalnom partneru, kurdskim Sirijskim demokratskim snagama u borbi protiv ostataka ID.

Zatim, lovac koji je 23. jula oštetio američku bespilotnu letelicu imao je na sebi vidljivo ispisan simbol „Z” koji ruske jedinice koriste u Ukrajini.

„Rusi žele da deluju zastrašujuće i da poremete osećaj da SAD ne mogu da budu izazvane. Ali, Sjedinjene Države pokušavaju da se ne uhvate na ovaj mamac dok štite svoje ljude na zemlji i u vazduhu”, ističe Endru Vajs iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

SAD ĆE ZELENSKI DOBITI "FRAS" - Poruka njegovog savetnika mu se neće svideti

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA