Najnovije

Pepe Eskobar: Rat protiv hegemona od Donbasa do Zapadne Azije

Sada je postalo očigledno da otpor u novooslobođenim ruskim republikama vode istu bitku kao i pokreti u Zapadnoj Aziji, piše brazilski analitičar Pepe Eskobar za sajt "Kredl".

Piše: Pepe Eskobar

Skoro 10 godina posle Majdana u Kijevu i dve godine od početka ruske Specijalne vojne operacije (SMO) u Ukrajini, očigledno je i da otpor postaje sve snažniji.

Ruski narod u Donbasu se danas nalazi na prvoj liniji fronta protiv SAD. Borba koju narod Donbasa vodi od 2014. pokazala je da je to rat Kolektivnog zapada protiv ruske civilizacije.

Kao što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao tokom intervjua sa Takerom Karlsonom, koji je već širom planete pregledalo milijardu ljudi, Ukrajina je neodvojiv deo ruske civilizacije, čak i ako nije deo Ruske Federacije, a granatiranje ruskih civila u Donbasu, koje još traje, predstavlja napad na Rusiju.

Jemenski pokret otpora "Ansar Alah" pokazuje da je izraelski genocid u Gazi pokrenut protiv islamskih naroda.

Tlo Novorosije je mesto gde je konačno umro "međunarodni poredak zasnovan na pravilima". Pojas Gaze je možda mesto na kome će umreti cionizam. "Poredak zasnovan na pravilima“ i cionizam zapravo su jedno te isto. Današnje užarene geopolitičke linije podele pokazuju da Kolektivni zapad vodi protiv Rusije, protiv islama, a uskoro će povesti i rat protiv Kine.

Pravoslavni bataljoni u Donbasu predstavljaju avangardu slovenske "osovine otpora". Bolje nego bilo ko drugi u Evropi, vojnici u Donbasu shvataju da se kriza zapadnog hegemona produbljuje i da doživljava kolaps i u Donbasu i u Zapadnoj Aziji.

Poniženje NATO-a, koje se dešava u stepama Novorusije, sada se nastavlja u Zapadnoj Aziji. Angloamerikanci bombarduju sve vektore "osovine otpora" osim Irana. Pentagon je razradio mnoge scenarije napada za Iran, ali svi oni pokazuju da je američka intervencija protiv Teherana uzaludna i nemoguća.

Uloga Rusije u Zapadnoj Aziji

Uloga Rusije u Zapadnoj Aziji prilično je složena i nijansirana. Kremlj nastavlja sa svojom ulogom posrednika i mirotvorca u Zapadnoj Aziji. Rusija je velika globalna sila, u velikoj meri umešana u energetsku politiku regiona, lider svetskih ekonomskih i bezbednosnih institucija u nastajanju, koji ima čvrste odnose sa svim ključnim državama u ovoj regiji.

Multipolarna Rusija, sa svojom velikom populacijom muslimanskom populacijom, sada se povezuje sa nevoljama Palestinaca. Zatim, tu je BRIKS plus, gde rusko predsedavanje privlači pažnju novih članica - Irana, Saudijske Arabije, UAE i Egipta - kako bi se pronašlo rešenje za Palestinu.

Ove nedelje u Moskvi, na 13. bliskoistočnoj konferenciji kluba "Valdaj", ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je naglasio da je osnovni uzrok rata u Pojasu Gaze politika američkog hegemona i da je to ono što gura Palestince i Izrael u katastrofu.

Važno je primetiti i da su krajem prošlog meseca predstavnici jemenskih Huta primljeni u Moskvi. Diplomatski izvori potvrđuju da se tada razgovaralo o rešenjima za krize u Jemenu, Gazi i Crvenom moru. Verovatno je najkritičnija tema razgovora u klubu "Valdaj" bila kako da se ujedine Palestinci.

Netanjahu sada pokušava da produži rat kako bi se nekako spasao, ali je već prilično očigledno da je neophodna nova izraelska vlada. Nova izraelska vlada treba da ponudi novi mirovni sporazum, koji mora da bude prihvatljiv za međunarodnu zajednicu.

Očigledno da ništa od toga neće nije moguće sa nefunkcionalnom Belom kućom i pod vladom Netanjahua.

"Osovina otpora" u Zapadnoj Aziji ima još čitav niz vojnih i ekonomskih karata u rukama. Slovenska "osovina otpora" se bori već dve godine i tek sada, posle oslobođenja Avdejevke, vidi se svetlo na kraju blatnjavog tunela.

Otpor hegemonu već je postao globalan, iako se za sada vodi na samo dva bojna polja. Ali, oni koji ih vode su sjajni igrači na globalnoj šahovskoj tabli i nižu pobedu za pobedom. Američki hegemon se nalazi u slobodnom ekonomskom padu i nije u stanju da ponudi bilo kakva rešenja.

Na tlu Donbasa, na obalama Gaze ili na najvažnijim svetskim plovnim putevima, "osovina otpora" će postepeno iz pretvoriti "epicentara bola" u epicentre nade.

BITKA ZA RABOTINO: Rusi oslobodili centar naselja, ukrajinci utvđeni u zgradi škole (VIDEO)

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA