Najnovije

UMRO POSLEDNJI OD IZUMITELJA SOVJETSKE ATOMSKE BOMBE: Najstariji ruski akademik živeo 101 godinu

Umro je najstariji akademik Ruske akademije nauka, poslednji od učesnika u razvoju prve sovjetske atomske bombe, teorijski fizičar Isak Halatnikov.

Pečurka (Foto: Pixabay)

Isak Halatnikov je rođen 17. oktobra 1919. u Jekaterinoslavu (Dnjepropetrovsk). 1941. diplomirao je teorijsku fiziku na Fizičkom odseku Dnjepropetrovskog državnog univerziteta. Još dok je bio student, sovjetski fizičar Lav Landau privukao je njegovu pažnju i pozvao ga da postane njegov postdiplomac.

Tokom rata Halatnikov je poslat u Moskvu, gde je završio kurs na jednoj od vojnih akademija, a zatim je služio u moskovskom puku PVO.

Halatnikov je 1944. godine upisao postdiplomske studije na Institutu za fizičke probleme Akademije nauka SSSR-a, a 1946. započeo je naučnu karijeru kao mlađi istraživač.

Učestvovao je u sovjetskom atomskom projektu - u grupi naučnika koju je vodio Landau bio je angažovan u proračunu procesa koji se dešavaju u milioniti deo sekunde tokom eksplozije atomskog naelektrisanja. Radilo se o direktnom proračunu snage atomske bombe.

Kao što je sam Halatnikov napisao, za izračunavanje efikasnosti atomske bombe bilo je potrebno povezati njene glavne parametre, uključujući svojstva plutonijuma i vrstu naelektrisanja. Generalno, niko nije rešio takav problem pre sovjetskih naučnika.

Atomsku bombu je bilo moguće izračunati pojednostavljivanjem jednačina izvedenih od teoretičara. Ali čak i ove pojednostavljene jednačine zahtevale su mnogo rada, jer su brojane ručno, naglasio je naučnik.

„I uspeo sam da dobijem formulu interpolacije izuzetne lepote <...> I podudarnost proračuna sa rezultatima prvih testova bila je vrlo dobra“, pisao je Halatnikov.

Kako Rusija zatvara Crno i Azovsko more, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube