Najnovije

MIG-29 NAORUŽAN AMERIČKIM RAKETAMA: Hibrid rata u Ukrajini snimljen u akciji (VIDEO)

Oružane snage Ukrajine koriste američke rakete AGM-88 HARM sa lovaca MiG-29. Ranije su predstavnici SAD najavili modernizaciju ukrajinskih aviona za upotrebu ovog naoružanja, piše ANNA-NEWS.

MiG-29 (Foto: RIA Novosti)

Na društvenim mrežama postavljen je snimak upotrebe raketa AGM-88 HARM sa lovca MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Na snimku se vidi kako je američka raketa okačena na krilo vazduhoplova. Na snimku se vidi i lansiranje same rakete AGM-88 HARM. Ranije je ruska vojska uspela da obori nekoliko takvih projektila u zoni specijalne vojne operacije.

Vredi napomenuti da ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i dalje ima određeni nivo borbene sposobnosti, a to pokušavaju da iskoriste i Oružane snage Ukrajine i zapadne zemlje koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini.

AGM-88 HARM je američka brza protivradarska raketa. Usvojen od strane američke vojske 1983. AGM-88 HARM se može lansirati i sa vazdušnih i sa kopnenih nosača. Raketa ima pasivnu radarsku glavu za navođenje i usmerena je na radarske stanice. Sposobna je da pogodi radarske sisteme i isključuje se nakon što sam radar otkrije lansiranje ove rakete. Najnovije modifikacije su dizajnirane da unište radar sa promenom radnih frekvencija. Minimalni domet lansiranja je 25 kilometara od cilja, maksimalni 150. Masa bojeve glave je 66 kilograma.

Interesantno je da su SAD do poslednjeg trenutka krile informaciju o prenosu ovih projektila Oružanim snagama Ukrajine, sve dok ruske trupe nisu snimile olupinu jednog od AGM-88 HARM, nakon čega su SAD priznale da snabdevaju Ukrajinu ovim oružjem.

O novoj taktici ukrajinske vojske pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube