Najnovije

"IZRAELCI ĆE PLATITI ZA OVO PRE ILI KASNIJE!" Civili snimili izraelsku raketu koja im pogađa dvorište! (VIDEO)

Izraelske snage su izvršile vazdušne udare na Alep i Damask

Alep. (Foto: Printskrin Telegram)

Sirija neće odustati, a Izrael se igra vatrom, rekao je 1. septembra sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mekdad, komentarišući poslednje izraelske udare na Alep i Damask.

Udari bez presedana izvedeni su na Međunarodni aerodrom Alep i Međunarodni aerodrom Damask. Napadi su prouzrokovali veliku materijalnu štetu. Međutim, nije bilo žrtava. Izveštava se da su izraelski udari bili odgovor na iransku pošiljku oružja koja je ranije stigla na međunarodni aerodrom Alep.

Sirija je decenijama bila glavna ruta snabdevanja Hezbolaha. Iranska Islamska revolucionarna garda isporučuje svoje najnaprednije oružje libanskoj grupi kroz zemlju uz pomoć sirijske vojske i obaveštajnih službi. Ovo je izazvalo stotine napada Izraela u poslednjih desetak godina.

Na društvenim mrežama cirkuliše snimak koji prikazuje trenutak udara izraelske rakete koja je pala u baštu porodične kuće u oblasti Safita 25. avgusta

Na Tviter nalogu sirijskog ministarstva spoljnih poslova, Mekdad je rekao da Sirija neće ćutati pred novim napadom Izraela, naglašavajući da će Izraelci platiti cenu "pre ili kasnije".

- Sirija je istrajala, stajaće i neće odstupiti sa svojih pozicija - rekao je ministar.

- Izraelski neprijatelj ne sme da se kladi ili pogreši u proračunima, pod iluzijom su da će Sirija promeniti svoje pozicije.

Mekdad je dalje rekao da smatra Sjedinjene Države i druge zapadne države odgovornim za ohrabrivanje Izraela da eskalira svoje napade na Siriju, što "preti miru i bezbednosti u regionu i svetu".

Sirija se uzdržava od odgovora na izraelske napade kao rezultat njene krhke bezbednosne i ekonomske situacije. Primedbe Mekdada sugerišu da bi se to uskoro moglo promeniti.

U nedavnom izveštaju NJujork tajmsa navodi se da su Damask i njegovi saveznici, poznati kao "Osovina otpora", pristali da odgovore na izraelske napade udarom na američke baze u Siriji.

Sirijski ministar spoljnih poslova možda nagoveštava ovaj sporazum. Snage koje podržava Iran u Siriji i Iraku već su odgovorile na izraelski napad 14. avgusta na Tartus i Damask tako što su već sledećeg dana gađale američki garnizon Al-Tanf, koji se nalazi na jugoistoku Sirije, većim brojem dronova samoubica.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube