Najnovije

SRPSKE VOJNE FABRIKE U DUGOVIMA: ''Zastava oružje'' ima novog vlasnika

Odluka o konverziji duga od 2,6 milijardi dinara donesena posle zaključka Vlade Srbije, a sa obavezama od 10 milijardi ova fabrika je jadan od najvećih poreskih dužnika

Zastava oružje (Foto: Jutjub)

„Zastava oružje”, najvažnija fabrika srpske namenske proizvodnje, neće morati da izmiri obaveze prema gradu Kragujevcu, pošto je lokalna samouprava donela odluku da ovom preduzeću otpiše dug u iznosu od 2,6 milijardi dinara. Prema predlogu odluke koja će biti usvojena na sutrašnjoj sednici gradske skupštine, dugogodišnji dug će biti pretvoren u osnovni kapital „Zastava oružja”, čime će grad Kragujevac postati jedan od vlasnika preduzeća koje čini okosnicu naše vojne industrije. Odluka o konverziji duga u kapital preduzeća zasnovana je na zaključku Vlade Srbije iz avgusta ove godine.

Potraživanja grada Kragujevca u iznosu od 2,6 milijardi dinara odnose se na neostvarene prihode lokalne samouprave po osnovu poreza na imovinu i zarade zaposlenih koje „Zastava oružje” nije uplatila do 31. decembra 2016. godine.

Sa obavezama od oko 10 milijardi dinara, „Zastava oružje” je jedan od najvećih poreskih dužnika u Srbiji. Fabrika, međutim, duguje i po drugim osnovama, a najveći poverioci su kragujevačka „Energetika”, gradska toplana koja je u državnom vlasništvu, zatim Fond za razvoj Republike Srbije i Fond penzijsko-invalidskog osiguranja. Poslovanje „Zastava oružja” opterećuju i neka nenaplaćena potraživanja. Zbog finansijskih problema preduzeće nije bilo u mogućnosti da redovno izmiruje doprinose prema zaposlenima, zbog čega su pojedini radnici pred odlazak u penziju podneli tužbe protiv poslodavca.

Sa neizmirenim poreskim obavezama i različitim dugovanjima suočene su i ostale vojne fabrike u Srbiji, zbog čega je vlada, jula ove godine, donela zaključak po kome i državna potraživanja treba pretvoriti u osnovni kapital preduzeća.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube