Najnovije

KRITIČNI SCENARIO ZA VELIKU BRITANIJU: Rusija lako može da ih dovede do kolapsa

Podmornice ruske mornarice mogle bi da poremete infrastrukturu Velike Britanije i dovedu do „kritičnog scenarija“, piše Dejli mejl.

Kalibar (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

„Postoje sve veći strahovi da bi Rusija mogla da cilja britanske kablove za napajanje i prenos podataka, efektivno ih odseku od globalne mreže i ugroze život u Ujedinjenom Kraljevstvu“, piše Kris Plesans, kolumnista lista.

Prema njegovim rečima, ruski napad na takve kablove mogao bi da dovede do „katastrofalnih posledica“. Na primer, zdravstvo, privreda, rad interneta, mobilne komunikacije i internet usluge će biti ugroženi. Osim toga, dodao je novinar, prekid električne mreže mogao bi da izazove nerede.

Sekretar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Volas, izvestio je list, upozorio je na pomorski program Moskve „smišljen da napadne podmorske energetske i komunikacione linije“. Prema njegovim rečima, diverzantske operacije mogu da izvode i ronioci i male podmornice na daljinsko upravljanje.

Prethodno je britanski premijer Rišard Sunak već komentarisao mogućnost oštećenja britanske energetske i komunikacione infrastrukture. Tako je 2017. godine, dok je bio član parlamenta, naglasio da je „katastrofalni kvar podmorskih kablovskih mreža kao rezultat neprijateljskih akcija“ pretnja na istom nivou kao i nuklearni napad. Osim toga, on je rekao da debljina kritičnih kablova "nije veća od debljine baštenskog creva" i da za njihovo lomljenje nisu potrebne posebne veštine.

Pojavljivanje generala Zalužnog u javnosti nakon informacija o ranjavanju pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube