Najnovije

Iza napada na ruski brod “Ivan Hurs” stoji Zapad

Bespilotni brodovi kojima je Ukrajina pokušala da napadne brod Crnomorske flote Rusije "Ivan Hurs" bili su zapadne proizvodnje i lansirani iz pomorskog operativnog centra otvorenog uz učešće SAD u Očakovu, upravljali su njima uz pomoć Starlink-a, izjavio je za rusku agenciju RIA Novosti informisani izvor.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u sredu da je Ukrajina pokušala da napadne brod Crnomorske flote Rusije "Ivan Hurs", koji je obezbeđivao bezbednost gasovoda "Turski tok" i "Plavi tok" u Turskoj, a svi bespilotni aparati su uništeni "140 kilometara severoistočno od Bosforskog moreuza". U petak je brod stigao da dopuni zalihe u Sevastopolj.

"Ovi aparati su lansirani iz morskog operativnog centra, otvorenog uz učešće SAD u ukrajinskom Očakovu još 2018.godine. Upravljanje njima se vršilo korišćenjem montiranih modula satelitskog interneta Starlink, koje je Kijev dobio od SAD", rekao je sagovornik agencije. Pritom je ciljanje bespilotnim letelicama je obezbeđeno i američkim obaveštajnim sredstvima, dodao je on.

Izvor je istakao da sami dronovi teško da su bili ukrajinske proizvodnje. "Uprkos izjavama kijevskih predstavnika o upotrebi sopstvenih bespilotnih morskih dronova, odnosno ukrajinske proizvodnje, njihov izgled govori drugačije", rekao je on, napominjući da je izgled ukrajinskih morskih bespilotnih dronova tipa "Mikola", sastavljenih od komponenti koje su Kijevu isporučile zemlje NATO-a, potpuno drugačiji.

Prema njegovim rečima, to ukazuje na to da je Kijevu za napade i provokacije u Crnom moru predata "nezadeklarisana za zapadnu javnost partija novih morskih bespilotnih aparata upravo zapadne proizvodnje". Najverovatnije, iza toga stoji Velika Britanija, koja ima "veliko iskustvo u stvaranju i borbenoj upotrebi sličnih sistema u različitim oblastima Svetskog okeana".

"Diverzija protiv ruske mornarice u izuzetnoj pomorskoj ekonomskoj zoni Turske, udaljenoj više od 200 milja od područja rusko-ukrajinskog sukoba, nastavak je provokativnog kursa Anglosaksonaca za eskalaciju i proširenje njene geografije", naglasio je izvor.

Ranije ukrajinski morski dronovi su već napadali ruske brodove, ukljućujući oni u luci Sevastopolj. Predstavnike Rusije su saopštavali da ukrajinci koriste za napade koridore u okviru Crnomorske inicijative za žito. Takve poteze ukrajinske strane grubo krše uslove međunarodnog ugovora. 

Masovna pumpa Ukrajine oružjem, podrška režimu u Kijevu i obezbeđivanje obaveštajnih podataka za napade na ruske vojne objekte sve više uvlače zemlje NATO u konflikt i mogu dovesti do direktnog sukoba sa Rusijom sa najnegativnijim posledicama.

Okršaji duž fronta, ruska vojska uništava ukrajinska skladišta municije, Kijev pretrpeo teške gubitke

Izvor: RIA/Pravda/F.S.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube