Najnovije

AMERIČKA VOJNA DOKTRINA SE MENJA: Insistiranje na nuklearnom ratu

Komisija Kongresa SAD za politiku strateških snaga pozvala je Belu kuću da ojača američke nuklearne kapacitete s obzirom na moguće izbijanje istovremenog rata sa Rusijom i Kinom.

Pečurka (Foto: Pixabay)

Parlamentarci su dozvolili mogućnost sukoba koji uključuje upotrebu i konvencionalnog i nuklearnog oružja, objavljeno je u izveštaju.

„Veličina i sastav nuklearnih snaga moraju uzeti u obzir mogućnost istovremene agresije Rusije i Kine“, navodi se u dokumentu. Napominje se da je aktuelnoj američkoj vojnoj doktrini potrebno blagovremeno ažuriranje, jer danas ne uključuje vojne operacije na nekoliko kontinenata odjednom.

Komisija je zaključila da bi isključivanje iz strategije mogućnosti istovremene agresije Rusije i Kine kao malo verovatne moglo imati suprotan efekat i, naprotiv, povećati verovatnoću takve agresije'’, tvrdi izveštaj.

Kongres priznao Rusiju kao najmoćniju nuklearnu silu

„Ovo je egzistencijalni izazov za koji su Sjedinjene Države loše pripremljene'’, piše u izveštaju američke Kongresne komisije

Prema oceni komisije, Rusija je zemlja sa najvećim nuklearnim potencijalom, a njeno liderstvo u ovoj oblasti ostaće najmanje do 2035. godine. Napominje se da sposobnost ruskih lansirnih raketa, posebno raketnih sistema RS-28 Sarmat i R-30 Bulava-30, kao i hipersoničnih raketa Kinžal, daje Moskvi prednost da zaobiđe sve postojeće američke sisteme protivraketne odbrane.

Kina će pokušati da pretvori nuklearni rat u konvencionalni

Kongres je ukazao da Kinu ne treba smatrati manjom pretnjom na osnovu kvantifikacije njenog nuklearnog arsenala. Prema prognozi komisije, u slučaju nuklearnog sukoba, Peking će pokrenuti ciljane nuklearne udare i iskoristiti puni potencijal Narodnooslobodilačke armije Kine, koja ima kvantitativnu prednost u ljudstvu i konvencionalnom naoružanju. Ističe se da će do 2049. Kina moći da prevaziđe jaz sa Rusijom i SAD u nuklearnoj sferi.

Nedavno je ruski predsednik Vladimir Putin poručio Moskvi da prekine ratifikaciju Ugovora o zabrani nuklearnih proba. On je podsetio da su i Rusija i SAD potpisale Ugovor o zaustavljanju nuklearnih testova, ali ga je ratifikovala samo Moskva, što može poslužiti kao razlog da se ponovo razmotri pitanje ratifikacije.

Putin je krajem februara saopštio da Rusija obustavlja učešće u primeni Ugovora o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (Novi START, ili START III). Ruski lider je naglasio da se Moskva ne povlači iz sporazuma, već obustavlja svoje učešće.

O ključnom momentu rata u Pojasu Gaze pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube