Najnovije

HUTI SE OBRATILI IRANU: Pojačavaju napade na Amerikance

Jemenski, pro-iranski pobunjenici Huti traže više iranskog oružja kako bi pojačali napade u Crvenom moru, pokazuju američki obaveštajni podaci.

Huti (Foto: Jutjub)

Nedavni obaveštajni podaci koje su prikupile SAD i druge zapadne zemlje ukazuju na to da Huti traže još oružja od Teherana, što izaziva zabrinutost da je ova militantna grupa odlučna da nastavi napade na brodove u Crvenom moru i da preti da izazove širenje sukoba na Bliskom istok, prenosi portal Politiko.

Američki zvaničnici su najmanje mesec dana analizirali informacije o planiranju Huta za intenziviranje napade, uključujuci pokušaje da nabave dodatno oružje potrebno za lansiranje raketnih projektila na teretne brodove.

Obaveštajni podaci takođe ukazuju da bi ova jemenska grupa mogla da pokuša da napadne zapadne snage stacionirane u regionu. Međutim, nije jasno da li su nedavni udari SAD na položaje Huta u Jemenu promenili planove ove pobunjeničke grupe o izvođenju ovakvih napada.

Predsednik SAD DŽozef Bajden priznao je da napadi koje predvode SAD protiv ove jemenske grupe nisu uspeli da zaustave napade na komercijalne brodove. On je obecao da ce SAD nastaviti sa udarima na lokacije Huta u Jemenu kako bi se uništila vojna sposobnost pobunjenika i "slomila njihova volja".

Američke mornaričke foke presrele su ovog meseca jednu pošiljku oružja koja je bila namenjena Hutima.
U toj akciji je zaplenjen mali čamac koji je prevozio komponente za krstareće i balističke projektila iranske proizvodnje.

Međutim, ova misija je imala visoku cenu jer su dva pripadnika jedinice mornaričkih foka nestala dok su pokušavali da se ukrcaju na čamac.

NJihov nestanak je prijavljen 11. januara u blizini obale Somalije, navodi se u saopštenju Centralne komande američke američke vojske objavljenom ranije na platformi Iks (Tviter).

Američka vojska je u nedelju obustavila potragu za za dvojicom nestalih pripadnika jedinice mornaričkih foka i proglasila ih stradalima u akciji, preneo je ranije Rojters.

O napadu Čečena na rusku vojsku u Melitopolju pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube