Najnovije

Kako Huti iz Jemena prkose svetskim silama

Huti su plemenska milicija iz daleke zemlje koju mnogi Amerikanci ne mogu ni da  pronađu na mapi. Ali oni imaju moć da potkopaju svetsko tržište. Već tri meseca ovi gerilci ispaljuju rakete i dronove na trgovačke brodove u Crvenom moru što je rapidno podiglo cene osiguravača i ponovo izmenilo mapu svetskih brodskih ruta. Rojters je izvestio da je premija rizika za brodove koji plove u regionu skočila za više od 40 odsto samo u protekloj nedelji.

Huti pametno pronalaze slabosti moćnih sila, piše „Vašington post”. Oni kontrolišu uski moreuz u Crveno more, koji već remeti globalni lanac snabdevanja, što posebno pogađa Sjedinjene Države.

Protest i odmazda

Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu od novembra 2023. u znak protesta protiv izraelskih akcija u Pojasu Gaze. U noći 12. januara, SAD i Velika Britanija su pokrenule napad na ciljeve Hut. Bela kuća je saopštila da je napad, izveden u oblastima zemlje pod kontrolom kretanja, bio defanzivne prirode. Husein al-Ezi, zamenik ministra spoljnih poslova u vladi Ansar Alaha, rekao je da će SAD i Velika Britanija skupo da plate za taj napad.

Strane nastavljaju da udaraju jedna drugu.

Američke vojne pretnje nisu zaustavile Hute. Napade nije zaustavila koalicija od više od 20 zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama, nazvana „Čuvar prosperiteta“

DŽon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je da američke snage izvode udare na položaje Huta u Jemenu.

Rusija je naravno osudila udare SAD i Britanije na Jemen i nazvala ih nelegitimnim.

Akcije Sjedinjenih Država i Velike Britanije u Crvenom moru krše Povelju UN i šire sukob u Pojasu Gaze i širom regiona, izjavila zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Moderni gerilci

Bez obzira na napade, Huti su uhvatili „usko grlo“. Oni kontrolišu uski moreuz u Crveno more, omogućavajući im da poremete globalni lanac snabdevanja na ovoj ranjivoj lokaciji.

Pravi majstori modernog gerilskog ratovanja, Huti su vešti u pronalaženju slabosti moćnijih sila. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su u ratu sa njima od 2014. godine. UAE su odustali 2020. godine, a prošle godine su Saudijci pristali na mirovni sporazum, nakon čega su se Huti još više ohrabrili. To su čvrsti i iskusni borci koje Iran obučava i snabdeva oružjem i obaveštajnim podacima. I nastanili su se u blizini jednog od strateški najvažnijih vodenih puteva sveta.

Ko se boji Huta još?

Čini se da lideri Huti shvataju da što dublje uvlače Sjedinjene Države u sukob, to je njihov uticaj na globalnu ekonomiju veći. Dakle, lekcija ovog neobjavljenog rata: čak i sa svojom ogromnom ekonomskom moći, Sjedinjene Države zavise od globalne trgovine i finansijskih tokova i posebno su ranjive na ekonomske napade naizgled malih grupa kao što su Huti.

Ali bizaran mali rat kod obala Jemena sa potencijalno ogromnim posledicama po globalnu trgovinu poslužio je kao oštar podsetnik na krhkost logističke mreže. Velikani svetske ekonomije prinuđeni su da drže na oku daleko usko grlo u moreuzu Bab el-Mandeb, gde sadašnji sistem očigledno slabi.

Pobunjenici Huti su obećali da će nastaviti s napadima "sve dok ne prestane izraelska agresija".

NJihove akcije podražavaju ulogu libanske grupe Hezbolah koju podržava Iran, koja je napala izraelske položaje na libanskoj granici, i iračke milicije, koje su napale američke ciljeve u Iraku i Siriji.

"Ako Gaza ne dobije hranu i lekove koji su joj potrebni, svi brodovi u Crvenom moru koji putuju u izraelske luke, bez obzira na njihovu nacionalnost, biće na meti naših oružanih snaga", izjavio je portparol pobunjenika.

Slogan Hutija je: "Smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstvo Jevrejima i pobeda islamu".

Ima li nazad? "Mi - Glas iz naroda" odgovorili Jerkoviću

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube