Najnovije

PRAVO SA TESTIRANJA U UKRAJINU: Kakve to nove rakete Kijev dobija? (VIDEO)

Nakon uspešnog testiranja u SAD, Ukrajina će uskoro dobiti prvu veliku seriju "Boingovih" raketa dugog dometa, koje bi trebalo da omoguće udare duboko u teritoriju pod ruskom kontrolom, prema izvorima upoznat sa materijom.

GLSDB (Foto: Jutjub)

Te rakete bi već danas mogle da stignu na ratište u Ukrajini, prenosi Rojters izveštaj sajta "Politiko". Rakete GLSDB, malog prečnika, treba da omoguće ukrajinskoj vojsci da pogodi ciljeve na udaljenosti od oko 150 km, dvostruko većoj od one koju mogu dostići rakete HIMARS koje su joj već isporučili Amerikanci, što bi moglo naterati Rusiju da pomeri svoje pozadinske lokacije još dalje od linije fronta.

Testovi sa GLSDB obavljeni su 16. januara na poligonu za testiranje vazduhoplovne baze Elgin na Floridi, što omogućava početak pošiljki, rekli su obavešteni izvori za Rojters.

Kako su naveli, šest raketa ispaljeno je u testiranju iznad Meksičkog zaliva. Plan je da se Ukrajini prebace lanseri i desetine bojevih glava vazdušnim putem. Vreme isporuke i njihovo konačno raspoređivanje ostalo je tajna, kako bi se sačuvao element iznenađenja. Portparol Pentagona je odbio da komentariše te izveštaje.

Za vašingtonsku administraciju, odluku da pošalje GLSDB Ukrajini predstavlja alternativnu raketama ATACMS, koje su SAD do sada obezbedila u malom broju.

Zalihe ATACMS-a u Ukrajini su iscrpljene. GLSDB, "jedreće bombe", iako nisu tako moćne, mnogo su jeftinije, manje i lakše za primenu od ATACMS-a, što ih čini prilagođenijim za ono što se Ukrajina nada da će postići: ometanje ruskih operacija i stvaranje taktičke prednosti.

"Davno je prošlo vreme za pronalaženje kreativnih sredstava za obezbeđivanje sposobnosti i kapaciteta potrebnih za dubok i čest udar iza ruskih linija", rekao je Tom Karako, stručnjak u Centru za strateške i međunarodne studije.

Kada je "Boing" prošle godine pokazao oružje američkoj vojsci, ponudio je "ubrzanu devetomesečnu opciju" za isporuku, koja podrazumeva izuzeće od detaljne kontrole o tome da li je njegova ponuda najbolja.

Pentagon je javno saopštio da je finansiranje odobreno u februaru prošle godine, a ugovor za početak proizvodnje potpisan narednog meseca.

Pošto je GLSDB već plaćen, to oružje može zaobići i rasprave u Kongresu oko finansiranja nastavka isporuke oružja Ukrajini. "Boing" nije odgovorio na zahtev za komentar, prenosi Rojters.

Snimke napada na Sankt Peterburg pogledajte OVDE.

Izvor: tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube