Najnovije

AMERIČKE RAKETE STIGLE NA TAJVAN: Specijalci se naoružavaju

Sjedinjene Američke Države su prošle godine poslale kineskom regionu Tajvan još jednu seriju prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema MANPAD "stinger", piše "Tajpej tajms".

Tajvan (Foto: Pixabay)

"Ključne odbrambene jedinice, kao što su vojna policija, marinci i jedinice specijalnih snaga vojske, imale su prioritet za dobijanje oružja", navodi tajvanski list pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema pisanju "Tajpej tajmsa", isporuke su odobrene američkim zakonom radi jačanja "samoodbrambenih kapaciteta" tog ostrva.

Pored raketa "stinger", kako prenosi Tas pozivajući se na "Tajpej Tajms", najnoviji paket pomoći SAD takođe je uključivao 1.000 topova M240B, 80.000 kompleta borbene opreme, radarske sisteme, kao i sisteme za raketnu obuku "harpun".

Regionom Tajvana upravlja njegova lokalna administracija od 1949. godine, a Peking to ostrvo smatra jednom od svojih provincija.

SAD su prekinule formalne diplomatske veze sa Tajvanom 1979. godine i uspostavile odnose sa Kinom.

Međutim, iako priznaju politiku Kine, SAD nastavljaju da održavaju kontakt sa administracijom Tajpeja, a prema tvrdnjama kineskog ministarstva spoljnih poslova, SAD su regionu Tajvana u poslednjih nekoliko godina isporučile oružje u vrednosti više od 70 milijardi dolara.

O ubistvu ruskog ministra u LNR pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube