Najnovije

VELIKI PREDLOG HAMASA: Tri faze primirja - da li smo blizu kraja rata!?

Kraj rata na horizontu...!?

Hamas je predložio plan o prekidu vatre koji bi utišao oružje u Gazi na četiri i po meseca, tokom kojih bi svi taoci bili oslobođeni, Izrael bi povukao svoje trupe iz enklave i bio bi postignut sporazum o okončanju rata.

Predlog militantne grupe je odgovor na ponudu koju su prošle nedelje poslali katarski i egipatski posrednici i koju su odobrili Izrael i Sjedinjene Države.

Reč je o tri faze tri faze primirja u trajanju od po 45 dana.

Hamas bi pustio preostale izraelske taoce zarobljene 7. oktobra za Palestince u izraelskim zatvorima. Počela bi obnova Gaze, izraelske snage bi se potpuno povukle, a tela i posmrtni ostaci bi bili razmenjeni.

Izvor blizak pregovorima rekao je da Hamasov kontrapredlog ne zahteva garanciju trajnog prekida vatre na samom početku, ali da bi kraj rata morao da bude dogovoren tokom primirja pre nego što se poslednji taoci oslobode.

Prema dokumentu, tokom prve 45-dnevne faze, sve izraelske žene taoci, muškarci mlađi od 19 godina i stariji i bolesni biće pušteni, u zamenu za palestinske žene i deci u izraelskim zatvorima. Izrael bi takođe povukao trupe iz naseljenih područja.

Sprovođenje druge faze ne bi počelo sve dok strane ne zaključe "indirektne razgovore o zahtevima potrebnim za okončanje međusobnih vojnih operacija i povratak u potpuno smirenje".

Druga faza bi uključivala oslobađanje preostalih muških talaca i "povlačenje izraelskih snaga iz svih oblasti pojasa Gaze".

Tela i posmrtni ostaci bili bi razmenjeni tokom treće faze. Primirje bi takođe povećalo priliv hrane i druge pomoći civilima u Gazi, koji se suočavaju sa glađu i velikom nestašicom osnovnih zaliha.

Pročitajte OVDE o borbama u Avdejevki 

Izvor: RTS / Rojters

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube