Najnovije

UGLEDNI AMERIČKI LIST: NATO će se raspasti, pitanje je koliko brzo i u kojem tajmingu

Zemlje Evropske unije ne mogu više da se oslanjaju na SAD i NATO za bezbednost, pa će rezultati američkih predsedničkih izbora odrediti samo brzinu raspada Severnoatlantske alijanse, piše Metju Karničig za američki Politiko.

NATO (Foto: NATO)

„U ovoj fazi, gotovo je irelevantno da li će [bivši predsednik Donald Tramp] ponovo pobediti na izborima u SAD. Evropa je ostala sama.

Jedino pravo pitanje koje će ovi izbori odlučiti za bezbednost Evrope je tajming raspada NATO-a“, objašnjava on.

Prema rečima autora, administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena bi osporila ovu tezu i rekla da će, ako pobedi aktuelni američki lider, „NATO biti siguran kao i ranije“.

Međutim, Karničnig se pita koliko će ovo još trajati. Trampovu anti-NATO liniju možda će nastaviti i njegov naslednik, a Evropa ne može da ignoriše ovaj rizik, smatra novinar.

S tim u vezi, on ističe da je za evropske zemlje postalo veoma rizično da računaju na Ameriku, pa će sada biti prinuđene da počnu da pripremaju „plan B“.

Međutim, oni su to pitanje stavili po strani zbog lažnog osećaja sigurnosti nakon što je Bajden došao na vlast i i dalje su „u fazi besa i poricanja“, rekao je Karničnig.

Juče je Tramp rekao da bi zemlje partneri SAD u NATO-u trebalo da povećaju udeo pomoći Ukrajini ili će Vašington svoje interese staviti na prvo mesto. Svojom zaslugom je nazvao i jačanje alijanse poslednjih godina.

Dan ranije, 11. februara, bivši predsednik SAD je dao rezonantnu izjavu tokom predizbornog mitinga u Južnoj Karolini. On je napomenuo da će ohrabriti Rusiju da napadne zemlje članice NATO-a ako ne ispune svoje finansijske obaveze prema tom vojno-političkom bloku.

Šef diplomatije EU Žozep Borel na ovo je odgovorio da NATO ne treba da zavisi od raspoloženja političara.

On je takođe dodao da ne namerava da nastavi da komentariše „bilo kakvu glupu ideju“ koja je nastala tokom predizborne kampanje u SAD.

Izjavu bivšeg lidera SAD prokomentarisao je i generalni sekretar vojnog bloka Jens Stoltenberg. On je naglasio da svaka sugestija da saveznici iz NATO-a neće štititi jedni druge podriva bezbednost cele Severnoatlantske alijanse, uključujući bezbednost SAD, i dovodi evropske vojnike u opasnost.

Da li je Putin spreman na kompromis po pitanju Ukrajine, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube