Najnovije

TEŠKA ODLUKA O PRIMIRJU: Ramazan donosi mir ili krvoproliće!?

U Kairu se još čeka odluka Hamasa da li će prihvatiti sporazum o primirju sa Izraelom, koji podrazumeva puštanje talaca, veću isporuku humanitarne pomoći Palestincima i mir tokom muslimanskog meseca Ramazana. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je i pristup džamiji Al Aksa vernicima ali u skladu sa postojećim bezbednosnim merama. Odobreno je i dopremanje pomoći u Gazu preko mora, prvi put posle 7. oktobra.

Predsednik SAD DŽozef Bajden rekao je da je u rukama Hamasa odluka o sporazumu koji bi pomogao oslobađanje talaca iz Gaze.

"Dogovor o taocima je u rukama Hamasa. Poništen je racionalan sporazum. Izrael se složio, znaćemo u narednih nekoliko dana šta će biti", rekao je Bajden.

On je rekao da je bitno da dođe do primirja pre početka Ramazana.

Oslobađanje talaca iz zatočeništva u Gazi može se desiti tek nakon prekida vatre, rekao je visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan posle trećeg dana pregovora sa egipatskim i katarskim posrednicima u Kairu.

"Rekli smo Vašingtonu, ono što je važnije od slanja pomoći Gazi jeste zaustavljanje isporuke oružja Izraelu", rekao je Hamdan u Bejrutu.

Izrael će prvi put od 7. oktobra dozvoliti da humanitarna pomoć Palestincima uđe preko mora u Pojas Gaze.

Ujedinjeni Arapski Emirati će finansirati pošiljke pomoći, koje će iz zalivske države biti poslate na Kipar, gde će biti predmet inspekcije izraelskih zvaničnika, navodi se u izveštaju.

Odatle će pomoć na brodovima biti dopremljena i iskrcana u Gazu, kako je planirano - pre početka Ramazana.

Izrael će nastojati da omogući muslimanima pristup kompleksu džamije Al-Aksa na Brdu hrama tokom Ramazana, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu na početku sednice kabineta.

"Politika Izraela je uvek bila i uvek će biti da održi slobodu veroispovesti za sve religije. Uvek smo se tako ponašali tokom praznika Ramazana i tako ćemo se ponašati i sada", rekao je Netanjahu.

Izraelski premijer, međutim, navodi da će broj vernika biti ograničen, u skladu sa postojećim merama bezbednosti.

Pročitajte OVDE o uzroku smrti Navaljnog 

Izvor: RTS 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube