Najnovije

RUŠE SE NADE KIJEVA KAO KULA IZ KARATA: DŽabe su se nadali, javlja Politiko

Evropska unija je donela odluku da zadrži pet milijardi evra prihoda od zamznute ruske imovine za plaćanje sudskih sporova sa Rusima, piše list „Politiko“.

„Euroklir je dobio dozvolu da zadrži prihode dobijene od ulaganja ruske imovine tokom 2022. i 2023. godine. Pet milijardi evra su rezervisana sredstva koja će omogućiti da se plate tekući i potencijalni sudski sporovi u Rusiji i drugde“, navodi se u članku.

Ministar pravde Ukrajine Denis Maljuska je izjavio da nema informaciju o sumi od pet milijardi evra i smatra da je to velika suma novca da bi se čuvala za vanredne situacije.

Napominje se da Euroklir može da iskoristi deset odsto prihoda dobijenih nakon 15. februara 2024. godine da obezbedi dalje garancije. Osim toga, sistem može da traži od EU da mu obezbedi dodatna sredstva.

„U slučaju da se pravni rizici ne materijalizuju do 2027. godine, Euroklir će morati da Evropskoj uniji preda deset odsto, ali ne pet milijardi pihoda, koji su dobijeni tokom 2022. i 2023. godine“, piše list pozivajući se na zvaničnika Evropske unije.

Ranije je list Gardijan objavio da EU razmatra da zadrži deo prihoda od zamrznute ruske imovine kako bi bili upotrebljeni u budućnosti za pravne sporove sa Ruskom Federacijom.

RUSIJA ZADAJE BRUTALNE UDARCE UKRAJINSKOJ ARMIJI DUŽ CELOG FRONTA: Nikad od početka ovo nije viđeno

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube