Najnovije

STIŽU JEZIVE INFORMACIJE IZ KIJEVA: Za dve godine stigao potpuni potop

Javni dug Ukrajine u stranoj valuti porastao je za dve godine za 50 milijardi dolara, na 143,7 milijardi dolara, izvestio je predsednik Finansijskog komiteta Vrhovne rade Daniil Getmancev pozivajući se na podatke ukrajinskog Ministarstva finansija u svom Telegram kanalu.

Narodni poslanik je napomenuo da je na kraju februara državni dug i dug sa državnom garancijom iznosio 143,7 dolara. Od toga, naglašava Getmancev, skoro 70 odsto je spoljni dug.

Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti su početkom 2024. godine privukle oko 9 milijardi dolara povoljnih kredita, što će naknadno obezbediti značajno povećanje javnog duga. Prema njegovoj oceni, rizici duga ostaju značajni.

Predsednik Odbora za finansije je takođe skrenuo pažnju na to da će sve dok je Ukrajina u sukobu sa Rusijom državni dug nastaviti da raste.

Getmantcev je rekao da je opterećenje budžeta sada smanjeno zbog činjenice da je spoljni dug u velikoj meri restrukturiran: zvaničnim poveriocima iz G7 i Pariskog kluba – do kraja marta 2027. godine, komercijalnim poveriocima – do avgusta. 2024. On je dodao da su sada u toku pripreme za pregovore o produženju restrukturiranja do 2027. godine.

Zauzvrat, predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ukazali su da je ukrajinskom javnom dugu potrebno „duboko rešavanje“, ali čak i ako se restrukturiranje uspešno završi, vraćanje održivosti duga će i dalje zahtevati značajna prilagođavanja budžeta i izuzetno finansiranje od strane donatora.

Prema prognozi MMF-a, državni dug Ukrajine će premašiti 100 odsto BDP-a 2025. godine.

Premijer Ukrajine Denis Šmigal rekao je da će Ukrajina dobiti 1,5 milijardi dolara od UK i Japana u okviru programa Svetske banke.

Šmigal je 20. marta najavio da će Ukrajina dobiti 1,5 milijardi dolara od Kanade za zatvaranje budžetskog deficita zemlje, novac će ići, posebno, u socijalne programe za pomoć Ukrajincima. Prema njegovim rečima, ukupan iznos podrške koju je Kanada pružila od početka sukoba već je dostigao 5,2 milijarde dolara.

Ukrajina nema dovoljno finansija da otplati dug Zapadu za obezbeđeno oružje. Jedina opcija može biti procedura otpisa duga koja postoji u globalnoj ekonomiji.

Šef Narodne banke Ukrajine Andrej Pišni rekao je 7. januara da zemlja ostaje kritično zavisna od finansijske pomoći Zapada . Prema njegovim rečima, 2023. je postala izuzetno teška godina za Kijev. On je pozvao na dopunu budžeta Ukrajine izdavanjem novca ili hartija od vrednosti.

Zamenica premijera i ministarka ekonomije Ukrajine Julija Sviridenko izjavila je 27. decembra da postoji rupa od 37 milijardi dolara u državnom budžetu i da će skoro 12 miliona penzionera, državnih službenika i nastavnika u Ukrajini ostati bez plaćanja ako SAD i evropski Sindikat ne pruže veću finansijsku pomoć zemlji.

RUSIJA ZADAJE BRUTALNE UDARCE UKRAJINSKOJ ARMIJI DUŽ CELOG FRONTA: Nikad od početka ovo nije viđeno

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube