Najnovije

IRAN PRETI IZRAELU: Ako uzvratite udarce, napadamo jače

Iran je upozorio da će odgovoriti jačom silom ukoliko Izrael bude uzvratio na udare tokom vikenda, za koje je Teheran rekao da su odgovor na izraelski napad ranije ovog meseca na diplomatski kompleks te zemlje u sirijskoj prestonici Damasku.

Foto: Jutjub

- Islamska Republika Iran neće oklevati da koristi svoje pravo na samoodbranu kada je to potrebno - rekao je u saopštenju ambasador i stalni predstavnik Irana pri UN, Amir Saeid Iravani.

Dodao je da ako izraelski režim ponovo počini bilo kakvu vojnu agresiju, da će odgovor Irana biti sigurno jači. Iravani je rekao da su udari bili odgovor na izraelski napad 1. aprila na diplomatske objekte u Damasku.

Iran navodi da je napad prekršio međunarodno pravo i doveo do smrti sedam iranskih vojnih savetnika, uključujući ključne komandante iz Revolucionarne garde Irana.

U saopštenju se takođe kritikuje Savet bezbednosti UN-a zbog "neuspeha u održavanju međunarodnog mira", i što je omogućio Izraelu da "prekrši" uspostavljene međunarodne norme i "pojača" regionalne tenzije.

CNN, pokušavajući da objasni kontekst, podseća da je Izrael izveo brojne udare na mete podržane od strane Irana u Siriji, često ciljajući na oružane pošiljke navodno namenjene Hezbolahu, moćnom iranskom savezniku u Libanu.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad 1. aprila koji je uništio zgradu iranskog konzulata u prestonici Damasku, uključujući i ubistvo Mohamada Rezu Zahedija, visokog komandanta Revolucionarne garde.

Međutim, portparol Izraelskih odbrambenih snaga je rekao za CNN da njihova obaveštajna služba pokazuje da zgrada nije konzulat već „vojna zgrada Kuds snaga, prikrivena kao civilna zgrada“. Kuds jedinice - specijalizovane za špijunažu i nekonvencionalno ratovanje, podržavaju Hamas, Hezbolah, Hute, šiitske milicije u Iraku, Avganistanu…

Više o ovome pročitajte OVDE.

Izvor: mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube