Najnovije

Borelj: Različite reakcije na sukob u Ukrajini i Gazi skupo koštaju EU

Što se tiče Ukrajine, EU je postupila odlučno, jer je postojalo jedinstvo zemalja, dok u sukobu u Gazi, gde je poginulo nekoliko hiljada ljudi, uglavnom žena i dece, EU nije bila u stanju da zaustavi borbe i izbori se sa humanitarnom katastrofom, ocenjuje šef evropske diplomatije.

Suštinski drugačija reakcija Evropske unije na sukob u Ukrajini i rat u Pojasu Gaze skupo košta EU u odnosima sa arapskim zemljama, Afrikom i drugim regionima nezapadnog sveta, priznao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Pesimistična razmišljanja Borelj je izneo na sajtu Evropske službe za spoljne poslove u ličnom blogu, u kojem zapravo sumira svoje aktivnosti kao glavnog evropskog diplomate uoči evropskih izbora i formiranja novog rukovodstva evropskih institucija.

"Nedostatak jedinstva nas je veoma skupo koštao u arapskom svetu, kao i u mnogim zemljama Afrike, Latinske Amerike i Azije. Različitost u našem odgovoru na ratove u Ukrajini i Palestini je široko iskoristila ruska propaganda", ocenio je Borelj

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju Ukrajina, EU je postupila "odlučno, jer je postojalo jedinstvo između zemalja Unije", dok u sukobu u Gazi, gde je poginulo nekoliko hiljada ljudi, uglavnom žena i dece, EU nije bila u stanju da zaustavi borbe, izbori se sa humanitarnom katastrofom i omogući oslobađanje talaca.

"EU u budućnosti mora da učini  sve da spreči konsolidaciju saveza ostatka sveta protiv Zapada. Kako bi to učinili, Evropljani bi trebalo da se pridržavaju svuda svojih principa i to ne samo na rečima", naveo je Borelj.

IZRAEL UDARA NA IRAN! Gotov sastanak, sve je dogovoreno, čeka se još jedna velika izjava

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 2024042921062652c4580a