Najnovije

HVALILI JE NA SVA USTA: Američke bombe potpuno rasulo na frontu, potpuno su neuptorebljive

Američke vazdušne bombe GLSDB, koje su modifikovane za lansiranje iz sistema HIMARS i M270 MLRS, pokazale su se potpuno neefikasnim u sukobu u Ukrajini. Iako su ove bombe visoko anticipirane i očekivane celu godinu, njihove performanse bile su razočaravajuće u uslovima savremenog ratovanja.

GORI CELA UKRAJINA: Žestoki udarci ruske armije, razvaljivanje cele infrastrukture

Tehničke karakteristike i slabosti GLSDB

GLSDB bombe, koje su razvijene kao adaptacija SDB (Small Diameter Bomb) vazdušnih bombi, dizajnirane su da budu lansirane iz postojećih zemaljskih sistema kao što su HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) i M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System). Ove bombe koriste GPS za navođenje, što ih čini visoko preciznim u optimalnim uslovima.

Efekti ruskog elektronskog ratovanja

Međutim, prema izjavi Vilijama LaPlantea, zamenika američkog ministra odbrane, GLSDB bombe su se našle na udaru naprednih tehnologija ruskog elektronskog ratovanja. Ruske snage su uspešno koristile metode elektronskog ometanja da negativno utiču na GPS signale koji su ključni za navođenje ovih bombi. Ovaj problem značajno je smanjio efikasnost oružja u realnim borbenim uslovima.

Ramifikacije za ukrajinske snage

Neuspeh GLSDB bombi ima značajne implikacije za ukrajinske odbrambene operacije. Ukrajina je dugo očekivala ove bombe kao sredstvo za poboljšanje svoje artiljerijske sposobnosti, posebno u domenima gde je preciznost ključna. Sa ovim značajnim ograničenjima, strategija i planovi moraju biti revidirani da bi se prevazišli izazovi koje nameće rusko elektronsko ratovanje.

Potencijalni pravci rešavanja

Stručnjaci sugerišu da razvoj i implementacija tehnologija otpornijih na elektronsko ometanje mogu biti ključni za povećanje efikasnosti budućih oružja sličnog tipa. Istraživanje i razvoj u oblasti naprednih sistema navođenja koji se mogu suprotstaviti taktikama elektronskog ratovanja trenutno su prioritet za mnoge vojne i defanzivne agencije širom sveta.

KREĆE OFANZIVA NA HARKOV! Čeka se samo start za udarac ruske armije

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 20240510012804fb9c2931