Najnovije

UKRAJINSKI GENERAL PRIZNAO: Rat se ne može dobiti na bojnom polju, neophodni pregovori s Rusijom

Skibicki smatra da je trenutna situacija u Ukrajini najteža od početka sukoba, a izjavio je i da je pitanje trenutka kada će Časov Jar pasti pod rusku kontrolu.

Ukrajina će u nekom trenutku morati da započne pregovore s Rusijom kako bi okončala više od dve godine dug sukob, izjavio je visoki zvaničnik ukrajinske obaveštajne službe general-major Vadim Skibicki.

U intervjuu za "Ekonomist", koji piše da ukrajinski general "ne vidi način da Ukrajina dobije rat na bojnom polju", rekao je da se trenutno obe strane bore za "najpovoljniju poziciju" uoči potencijalnih pregovora.

"Ali smisleni pregovori mogu započeti najranije u drugoj polovini 2025", procenjuje Skibicki, zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne uprave (GUR).

Iako je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski više puta odbacio mogućnost pregovora, te dekretom koji je izdao pošto su se četiri oblasti – DNR, LNR, Herson i Zaporožje – pripojile Rusiji, i istakao da su pregovori "nemogući", Skibicki je za "Ekonomist" rekao da će razgovori na kraju biti potrebni, kao što se "događa u svakom ratu".

"General Skibicki kaže da ne vidi način da Ukrajina dobije rat na bojnom polju. Čak i kad bi uspela da potisne ruske snage nazad do granica, što je sve manje verovatno, to ne bi okončalo rat", piše londonski list.

Uz to general smatra da je trenutna situacija u Ukrajini najteža od početka sukoba, a izjavio je i da je pitanje trenutka kada će pasti Časov Jar, to jest kada će ga osvojiti ruske snage.

"Trenutni problem Ukrajine je utvrđeno područje koje se nalazi na visovima u gradu Časov Jar (...) Prema generalovim rečima, pad Časovog Jara, onako kako je bilo i sa Avdejevkom, može da usledi u svakom trenutku", piše "Ekonomist".

Kako je primetila britanska publikacija, Časov Jar ima veliki strateški značaj za Oružane snage Ukrajine. NJegovo zauzimanje otvoriće ruskoj vojsci put do poslednjih većih gradova DNR, koji su pod kontrolom Kijeva.

RUSKA VOJSKA NASTAVLJA DA ČISTI BEZ OSVRTANJA! Medvedev o mirovnim inicijativama Zapada

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji