Najnovije

PUTIN: Naše vojne snage brane istinu i suverenitet Rusije

Učesnici Specijalne vojne operacije su prava podrška i odbrana Rusije, poručio je ruski predsednik.

Borci Specijalne vojne operacije brane istinu i suverenitet Rusije, oni su istinski oslonac i oklop zemlje, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin na dodeli najviših državnih nagrada za zasluge u različitim oblastima u Jekaterinskoj sali u Kremlju.

"Prolazimo kroz ozbiljna suđenja, branimo istinu, pravdu, suverenitet Rusije i pravo našeg naroda da sami određuju svoju sudbinu. Na čelu ove borbe su oni koji ispunjavaju svoje vojne, profesionalne i građanske dužnosti u oblasti SVO", rekao je Putin.

Medalju Zlatna zvezda za rad dodeljena je predsednici Saveta Federacije Valentini Matvijenko.

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin odlikovan je Ordenom zasluga za otadžbinu 1. stepena, a isto državno priznanje dobio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, a isti orden dodeljen je i predsednici Sveruske federacije ritmičke gimnastike Irini Viner.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov odlikovan je Ordenom za hrabrost, a ta nagrada uručena je i potpukovniku Federalne službe Nacionalne garde Ruske Federacije Viktoru Dmitrievu i načelniku Luganske republikanske kliničke bolnice Valentini Makaruk.

Generalni direktor Boljšoj teatra, umetnički direktor Državnog akademskog Marijinskog teatra Valeri Gergijev odlikovan je Ordenom zasluga za otadžbinu 2. stepena.

Zvanje Heroja Ruske Federacije i počasna titula pilota-kosmonauta Ruske Federacije dodeljene su kosmonautima Ani Kikinoj, Sergeju Korsakovu, Denisu Matvejevu, Dmitriju Petelinu i Andreju Fedjajevu.

Priznanje je uručeno i stogodišnjem veteranu iz Dagestana Ibrahim-paši Sadikovu, koji je ranije dobio zvanje Heroja Ruske Federacije.

Ruski predsednik je naveo da je Ibrahim-paša Sadikov, koji je napunio 100 godina, kao mladić otišao na front i preživeo čitav rat.

"Sadikov je učinio puno na očuvanju sećanja na podvig sovjetskog naroda. On je ispričao da je tražio da ga pošalju u Ukrajinu ali su ga odbili zbog godina", rekao je ruski predsednik.

Među Herojima Ruske Federacije su i potpukovnik iz DNR Aleksandar Jevtodij, mlađi vodnik Ministarstva odbrane Rusije Albert Zajnulin, stariji poručnik Ministarstva odbrane Rusije Čalim Čuldum-Ool. Mešu nagrađenim su i Heroji Ruske Federacije kapetan Nikolaj Sokolov i mlađi poručnik Anatolij Ivanov.

Ceremoniji prisustvuje više od trideset dobitnika ordena, medalja i počasnih zvanja, među kojima su vojna lica, kosmonauti, predstavnici javnih organizacija, državni funkcioneri, poznati umetnici, sportisti, novinari, majke sa više od dvoje dece, medicinski i industrijski radnici.

FRANCUSKA SPREMA DA POŠALJE VOJNIKE U UKRAJINU: „Propao im prvobitni plan“

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube