Најновије

ОД СВИХ СУКОБА ПРАВЕ СВЕТСКЕ: ЕУ званично 1. фебруара улази у рат - Немачка шаље фрегату "Хесен"

Немачка ће 1. фебруара послати фрегату Хесен у Црвено море и употребити војну силу за пресретање пројектила и дронова Хута, шиитског покрета Ансар Алах који подржава Иран, у оквиру планиране поморске операције ЕУ, пише немачки лист Велт.
УСС Карни - америчка ратна морнарица / Скриншот

УСС Карни - америчка ратна морнарица / Скриншот

„Немачка намерава да учествује у мисији ЕУ да заштити поморски саобраћај у Црвеном мору од напада Хута и обезбеди фрегату Ф-124... Фрегата Хесен треба да буде послата у регион 1. фебруара“, пише Велт.

Брод Хесен је опремљен противваздушним пројектилима, радарским извиђачким системом који је у стању да истовремено открије хиљаду циљева, а има и јуришне хеликоптере на броду, напомиње издање.

Извештава се да је недавно фрегата Хесен била укључена у вежбе НАТО-а шест месеци у Северном мору и на Арктику. 

Слање Хесена у Црвено море је директно укључивање ЕУ у рат као подршка САД-у који је отпочео својеврсну контраофанзивну операцију против Хута који су у последњих месец дана интензивно нападали америчку морнарицу, као и британску, односно, све савезничке бродове који су ишли ка Израелу.

Одлука о покретању нове поморске операције ЕУ која има за циљ да заштити трговачке бродове у Црвеном мору од текућих напада Хута очекује се на састанку министара спољних послова ЕУ 19. фебруара, наводи Велт, а очекује се да ће сама операција почети у крајем фебруара.

Блумберг је раније јавио да земље чланице ЕУ разматрају могућност извођења нове поморске операције у Црвеном мору.

Хути су раније рекли да су њихове акције у Црвеном мору усмерене само на бродове повезане са Израелом, да имају за циљ да помогну Палестинцима у Појасу Газе и да не ометају слободу пловидбе у региону.

Арапске и муслиманске земље су више пута упозоравале САД да ће безусловна подршка акцијама Израела у Појасу Газе довести до ширења сукоба у целом региону.

Прочитајте ОВДЕ како ЦИА учествује у убиствима лидера Хамаса

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube