Најновије

У Србији неће остати довољно гејева ни за параду: Српски хомићи похрлили на венчања у Хрватску

БЕОГРАД/ЗАГРЕБ - Доношење Закона о животном партнерству, којим су фактички легализовани геј бракови у Хрватској, могао би озбиљно да уздрма ЛГБТ заједницу у Србији. Наиме, међу првима који ће склопити истополне бракове у Хрватској су и Срби. A према првим информацијама, изгледа да следи велика сеоба хомесексуалаца из целог региона у Хрватску.
Хрватска мека за хомосексуалце из региона (Фото: Правда)

Хрватска мека за хомосексуалце из региона (Фото: Правда)

Данашњи Блиц доноси причу о лезбејки Марији Савић која ће наредних дана склопити брак са својом девојком хрватским држављаном Ди Саржинси (31). Оне су заједно од 2007. године, а кажу да су напустиле Београд због предрасуда са којима су се сретале свакодневно. Оне тренутно живе у БиХ али би због Закона о животном партнерству заједнићки живот могле наставити у Хрватској. - Желеле смо да склопимо животно партнерство у хрватској амбасади у Сарајеву, али смо сазнале да је то немогуће због „изузетне близине Републике Хрватске“. Сада размишљамо да ли да то урадимо у Загребу или Ријеци. Пошто ниједна од нас нема афинитета према традиционалном браку, неће бити белих венчаница ни трубача - каже Марија. Склапање животног партнерства у Хрватској кошта око 40 евра. Истополни парови тиме стичу једнака права и обавезе као хетеросексуални супружници, изузев права на усвајање деце. Партнерство важи само у оним земљама које препознају истополне парове, што не обухвата Србију и БиХ. Хрватски вечерњи лист објавио је данас причу од београђанину Ивану (28) који ће се наредних дана венчати са својим 12-година старијим партнером из Загреба. Иван и његов дечко захтев планирају предати данас у Загребу те се надају да ће одмах добити и коначан датум и време када ће напокон озаконити своју две и по године дугу везу. Везу, за време које је Иван чак три пута паковао кофере и селио се из Загреба у Београд. И за време које се чак два пута запослио у Београду, а потом давао отказ и враћао се у Загреб мислећи да му је то задњи пут. Разлог је био једноставан - Иван је у Хрватској имао статус туристе, као што га и сад има, и као такав имао је право законски у шест месеци на туристички боравак од 90 дана. - Агонији је дошао крај. Пре шест дана Закон о животном партнерству ступио је на снагу. Одмах смо назвали пријатељицу, иначе правницу, која ће бити данас с нама и када будемо предавали захтев за склапање партнерства. Јер с обзиром на нашу специфичну ситуацију, односно на чињеницу да сам ја и даље туриста, тражимо склапање партнерства пре истека рока до 30 до 40 дана. Можда већ за две недеље јер ми туристички боравак истиче 21. августа па не желим ризиковати - каже Иван за Вечерњи лист. Због чињенице да, одредбе Закона о брачном партнерству важе само у земљама у којима су дозвољени хомосексулни браови, што Србија није, хрватски медији очекују да ће велики број хомосексуалаца из региона желети да се досели у Хрватску. Вероватно ће то бити случај и са ЛГБТ популацијом у Србији.

Српски десничари пресрећни

Овакав развој ситуације је посебно одушевио десничарксе организације у Србији. У Српском народном покрету Наши, који заговара доношење Закона о забрани геј пропаганде у Србији, поздрављају одлуку српских хомосексулаца за одлазак у Хрватску. - Ми не можемо да утичемо на то где ће неко живети, али ако су одлучили да се преселе у Хрватску ми их подржавамо у томе. У Србији нема пуно ЛГБТ особа, ада кад крену да се селе у Хрватску ускоро их неће бити довољно ни за одржавање параде -  каже се у одговору који су СНП Наши упутили Правди. Лидер Покрета Образ Младен Обрадовић, који се тренутно налази у кућном затвору због пресуде да је изјавама медијима вршио дискриминацију над ЛГБТ особама пожелео је срећу онима који се због Закона о животном партнерству селе у Хрватску. - Срећан им пут - рекао је Младен Обрадовић за Правду.
Повезне вести:„Хомосексуалци из целе Европе хрле да се венчају у Хрватској“Први геј брак у Хрватској – два Хрвата!
Извор: Правда, Блиц, Вечерњи.хр  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА