Најновије

ЦИА шпијунирала Слобу и Алију током Дејтонског споразума, ево шта су сазнали

БЕОГРАД - Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) скинула је ознаку тајности са стотине хиљада страница документа, међу којима посебан одељак чине оне под ознаком „рат у Босни“. Курир је пронашао до сада тајне документе ЦИА са трећег дана преговора у Дејтону под ознаком АР 70-14 1ОЦТ201, у којима амерички агенти препричавају како су актери из бивше Југославије уживали и проводили се док је од њихових одлука зависила судбина милиона људи.
Слободан Милошевић волео јастоге (Фото: ЈуТјуб Скриншот)

Слободан Милошевић волео јастоге (Фото: ЈуТјуб Скриншот)

Играли се рата Тако је америчким агентима била занимљива информација да су преговарачи бивше СФРЈ јели док су разгледали америчке авионе разараче Б-52, невидљиви Ф-117, испод чијих крила су се налазиле ракете „томахавк“. Обиласку су присуствовали Кристофер Хил (у то време амерички амбасадор у Србији), Момчило Краишник, Слободан Милошевић, кога ословљавају са Слобо, Харис Силајџић. Закључак је био да се преговарачи нису ни померили с мртве тачке, те да је један од преговарача Волфганг Ишингер провео два сата у разговору с Милошевићем. Агенти ЦИА откривају и да је Изетбеговић имао потпуно различито мишљење од Слободана Милошевића. Наводе да је Мо (Момчило Краишник) позвао босанску делегацију у Луисвил на фудбалску утакмицу.
Обавезно прочитајте:ЦИА тврди да је обуставила шпијунажу западне ЕвропеЦИА: БиХ у светском врху по броју џихадистаВезе ЦИА, Анте Павелића и Ватикана – престају да буду тајна!
Стручна анализа Такође, у поменутом документу наводи се да су Слободану Милошевићу допремљени јастози из Мејна јер је организовао вечеру на којој је био домаћин. - Током вечере Милошевић нас је све редом анализирао - написао је у белешци ЦИА. Међу документима с којих је ЦИА скинула ознаку тајности налазе се и разлози раскола између Слободана Милошевића и Радована Караџића, као и санкције које је тада Србија увела Српској. Иако је с докумената скинута ознака поверљивости, већина делова и даље представља тајну јер су поједини делови прецртани црном бојом.
Балканске вође три недеље затворене у војној бази После бројних неуспелих покушаја мировних споразума да се прекине рат, 1995. године под окриљем САД у њиховој војној бази у Дејтону Слободан Милошевић, Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић су после три недеље успели да се договоре и прекину га. Осим званичних информација, до сада у јавности није била доступна већина детаља преговора који су се водили иза кулиса.
Овако су Амери звали преговараче Судећи по списима, агенти ЦИА дали су ове надимке преговарачима у Дејтону: Слободан Милошевић - Слобо, Алија Изетбеговић - Изи, Момчило Краишник - Мо. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА