Najnovije

CIA špijunirala Slobu i Aliju tokom Dejtonskog sporazuma, evo šta su saznali

BEOGRAD - Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti sa stotine hiljada stranica dokumenta, među kojima poseban odeljak čine one pod oznakom „rat u Bosni“. Kurir je pronašao do sada tajne dokumente CIA sa trećeg dana pregovora u Dejtonu pod oznakom AR 70-14 1OCT201, u kojima američki agenti prepričavaju kako su akteri iz bivše Jugoslavije uživali i provodili se dok je od njihovih odluka zavisila sudbina miliona ljudi.
Slobodan Milošević voleo jastoge (Foto: JuTjub Skrinšot)

Slobodan Milošević voleo jastoge (Foto: JuTjub Skrinšot)

Igrali se rata Tako je američkim agentima bila zanimljiva informacija da su pregovarači bivše SFRJ jeli dok su razgledali američke avione razarače B-52, nevidljivi F-117, ispod čijih krila su se nalazile rakete „tomahavk“. Obilasku su prisustvovali Kristofer Hil (u to vreme američki ambasador u Srbiji), Momčilo Kraišnik, Slobodan Milošević, koga oslovljavaju sa Slobo, Haris Silajdžić. Zaključak je bio da se pregovarači nisu ni pomerili s mrtve tačke, te da je jedan od pregovarača Volfgang Išinger proveo dva sata u razgovoru s Miloševićem. Agenti CIA otkrivaju i da je Izetbegović imao potpuno različito mišljenje od Slobodana Miloševića. Navode da je Mo (Momčilo Kraišnik) pozvao bosansku delegaciju u Luisvil na fudbalsku utakmicu.
Obavezno pročitajte:CIA tvrdi da je obustavila špijunažu zapadne EvropeCIA: BiH u svetskom vrhu po broju džihadistaVeze CIA, Ante Pavelića i Vatikana – prestaju da budu tajna!
Stručna analiza Takođe, u pomenutom dokumentu navodi se da su Slobodanu Miloševiću dopremljeni jastozi iz Mejna jer je organizovao večeru na kojoj je bio domaćin. - Tokom večere Milošević nas je sve redom analizirao - napisao je u belešci CIA. Među dokumentima s kojih je CIA skinula oznaku tajnosti nalaze se i razlozi raskola između Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, kao i sankcije koje je tada Srbija uvela Srpskoj. Iako je s dokumenata skinuta oznaka poverljivosti, većina delova i dalje predstavlja tajnu jer su pojedini delovi precrtani crnom bojom.
Balkanske vođe tri nedelje zatvorene u vojnoj bazi Posle brojnih neuspelih pokušaja mirovnih sporazuma da se prekine rat, 1995. godine pod okriljem SAD u njihovoj vojnoj bazi u Dejtonu Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović su posle tri nedelje uspeli da se dogovore i prekinu ga. Osim zvaničnih informacija, do sada u javnosti nije bila dostupna većina detalja pregovora koji su se vodili iza kulisa.
Ovako su Ameri zvali pregovarače Sudeći po spisima, agenti CIA dali su ove nadimke pregovaračima u Dejtonu: Slobodan Milošević - Slobo, Alija Izetbegović - Izi, Momčilo Kraišnik - Mo. Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA