Најновије

За Србију само извоз може бити пут изласка из кризе

БEOГРAД - Повећање извоза jе пут Србиjе за излазак из кризе и стабилне економиjе, оценио jе данас стручњак Светске банке Душко Васиљевић.
Ех, кад би нас ЕУ пустила у Русију, било би нам лакше! (Фото: Викимедиа)

Ех, кад би нас ЕУ пустила у Русију, било би нам лакше! (Фото: Викимедиа)

Шест година од почекта кризе Србиjа се jош бори за опоравак, рекао jе он приликом представљања Извештаjа Светске банке о конкурентности Србиjе. Према његовим речима, тешко jе покренути српску економиjу зато што jе раст пре почетка кризе био зашнован на домаћоj потрошњи. Зато, каже, извоз из Србиjе износи око 40 одсто бруто домаћег производа, и даље jе низак у поређењу са земљама слицне величине, односно нових чланица EУ коjе имаjу извоз изнад 50 одсто БДП-а. Према оцени Светске банке, недостатак конкурентности и слаб извоз су последица слабе продуктивности и недовољних инвестициjа, нарочито у производном сектору. "Србиjа има ниску цену рада, али проблем за привлачење страних инвестотора jе и ниска продуктивност рада, коjа износи око 40 одсто у поређењу са сличним земљама у региону", навео jе Васиљевић. Kако jе рекао, то jе повезано са ниским обимом и квалитетом инвестициjа у Србиjу, где jе око три четвритине инвестициjа дошло у неразменљиви сектор, а знатно мањи део у прозовдњу и извозно ориjентисану привреду.
Прочитајте још: (ВИДЕО) ЦЕО СВЕТ ПРИЧА О ОВОМЕ: Представљамо вам рецепт за уље од канабиса које лечи рак!
Према наводима Светске банке, производња у Србиjи се данас налази испод 20 одсто БДП-а, што jе далеко мање од успесних нових чланица EУ. "Свим инвеститорима, а посебно великима, потребна jе стабилност и предвидљивост, што значи да ниjе само вазно доностити законе већ их и поштовати", рекао jе Васиљевић. Mинистар привреде Жељко Сертић изjавио jе да Србиjа ниjе прошла кроз транзициjу брзо и ефикасно, па сада неке ствари мораjу битно да се унапреде, и навео три стуба на коjима мора да се ради. Сертић jе истакао да велке странке компаниjе не доносе само новац, већ и нове технологиjе и знање, истучи ће да jе то вазно за напредак Србиjе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА