Najnovije

Za Srbiju samo izvoz može biti put izlaska iz krize

BEOGRAD - Povećanje izvoza je put Srbije za izlazak iz krize i stabilne ekonomije, ocenio je danas stručnjak Svetske banke Duško Vasiljević.
Eh, kad bi nas EU pustila u Rusiju, bilo bi nam lakše! (Foto: Vikimedia)

Eh, kad bi nas EU pustila u Rusiju, bilo bi nam lakše! (Foto: Vikimedia)

Šest godina od počekta krize Srbija se još bori za oporavak, rekao je on prilikom predstavljanja Izveštaja Svetske banke o konkurentnosti Srbije. Prema njegovim rečima, teško je pokrenuti srpsku ekonomiju zato što je rast pre početka krize bio zašnovan na domaćoj potrošnji. Zato, kaže, izvoz iz Srbije iznosi oko 40 odsto bruto domaćeg proizvoda, i dalje je nizak u poređenju sa zemljama slicne veličine, odnosno novih članica EU koje imaju izvoz iznad 50 odsto BDP-a. Prema oceni Svetske banke, nedostatak konkurentnosti i slab izvoz su posledica slabe produktivnosti i nedovoljnih investicija, naročito u proizvodnom sektoru. "Srbija ima nisku cenu rada, ali problem za privlačenje stranih investotora je i niska produktivnost rada, koja iznosi oko 40 odsto u poređenju sa sličnim zemljama u regionu", naveo je Vasiljević. Kako je rekao, to je povezano sa niskim obimom i kvalitetom investicija u Srbiju, gde je oko tri četvritine investicija došlo u nerazmenljivi sektor, a znatno manji deo u prozovdnju i izvozno orijentisanu privredu.
Pročitajte još: (VIDEO) CEO SVET PRIČA O OVOME: Predstavljamo vam recept za ulje od kanabisa koje leči rak!
Prema navodima Svetske banke, proizvodnja u Srbiji se danas nalazi ispod 20 odsto BDP-a, što je daleko manje od uspesnih novih članica EU. "Svim investitorima, a posebno velikima, potrebna je stabilnost i predvidljivost, što znači da nije samo vazno donostiti zakone već ih i poštovati", rekao je Vasiljević. Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da Srbija nije prošla kroz tranziciju brzo i efikasno, pa sada neke stvari moraju bitno da se unaprede, i naveo tri stuba na kojima mora da se radi. Sertić je istakao da velke stranke kompanije ne donose samo novac, već i nove tehnologije i znanje, istuči će da je to vazno za napredak Srbije. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA