Најновије

Избори у БиХ - Додик претендује на још један мандат!

САРАЈЕВО - У Босни и Херцеговини се одржавају општи избори, на којима право гласа има око 3 300 000 грађана. Биралишта су отворена јутрос у 7 сати.
Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.net)

Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.net)

У 7 сати у БиХ, Федерацији и Републици Српској, отворено је 5.397 редовних бирачких места, међу којима и пет у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у иностранству - у амбасадама у Бечу и Берлину, и конзулатима у Минхену, Штутгарту и Франкфурту. На гласачким листићима је 98 политичких субјеката: 50 политичких странака, 24 коалиције и 24 независна кандидата. Право гласа има 3.278.908 гласача, док је за гласање изван БиХ регистровано 42.139 гласача. Бирачка места биће затворена у 19 часова. Грађани БиХ, Федерације и Републике Српске, бирају чланове Председништва и посланике у Парламентарној скупштини БиХ, председника и потпредседнике Републике Српске, као и посланике у Народној скупштини Српске, Парламенту Федерације БиХ и скупштинама кантона у Федерацији.
Прочитајте још:

Зашто је Иво Јосиповић „одрубио главу“ свом саветнику Дејану Јовићу!?

За спровођење овогодишњих избора из буџета БиХ намењено је 8,854 милиона конвертибилних марака. Крајњи рок за потврђивање резултата избора је 11. новембар. Када је реч о бирачима из Брчког дистрикта, којих укупно има 45.317, они се опредељују за једну од ентиетских опција - Републику Српску 20.528 и 24.789 за ФБиХ. За праћење овогодишњих избора акредитован је рекордан број посматрача до сада. На снази је изборна тишина која ће трајати до затварања бирачких места у 19 часова. Милорад Додик претендује на још један мандат Бира се трочлано Председништво у којем сваки конститутивни народ има представника, председник и потпредседник Републике Српске. Само у Републици Српској, у трци је 56 политичких субјеката. Пред бирачима Републике Српске су четири гласачка листића. На првом - кандидати за српског члана Председништва БиХ. Фаворити су Жељка Цвијановић из владајућег СНСД-а и Младен Иванић испред опозиционог Савеза за промене. У Републици Српској копља укрштају коалиција око владајућег СНСД-а и Савез за промене, у који су се први пут ујединиле наизглед неспојиве опозиционе странке. Актуелни председник Милорад Додик претендује на још један мандат, поручујући да Република Српска треба да буде све више држава, а све мање ентитет. Председничком кандидату Савеза за промјене Огњену Тадићу приоритет је обрачун са, како каже, партијском државом. Посебни су листићи за посланике државног и ентитетског парламента, и четврти, најзанимљивији, на којем је дуга листа председничких кандидата. До краја гласања, забрањена је свака врста предизборне пропаганде. На изборним листићима је око 7.700 кандидата и рекордних 98 политичких субјеката. У бројкама - 50 политичких странака, 24 коалиције, 24 независна кандидата, а цео изборни процес надгледаће 60.000 посматрача. У Сарајеву, главну битку за место бошњачког члана Председништва воде Бакир Изетбеговић, лидер СДА, и Фахрудин Радончић, досадашњи министар безбедности. С великом пажњом прати се и како ће проћи Социјалдемократска партија Златка Лагумџије. Општи избори Босну и Херцеговину коштају око 4,5 милиона евра. Први прелиминарни резултати очекују се вечерас у поноћ, а коначни најкасније до 11. новембра. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА