Најновије

Вулин: Стопа незапослености наставља да пада

БEOГРAД - Према последњим статистичким подацима стопа незапослености у Србиjи пала jе на 20,3 одсто и то jе седми месец за редом у коjем се броj незапослених у нашоj земљи смањуjе, изjавио jе данас министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин.
Александар Вулин (Фото: ЈуТјуб)

Александар Вулин (Фото: ЈуТјуб)

"Tо jе добра вест. Стопа незапослености константно опада већ седми месец, а у септембру jе смањена за 0,5 одсто у односу на претходни месец", рекао jе Вулин на конференциjи за новинаре и подсетио да jе након промене власти 2012. године стопа незапослености била око 26 процената. Вулин jе нагласио да jе у периоду од 1. jуна до 30. септембра ове године Инспекциjа рада извршила 16.893 надзора код 354 послодавца, а као резултат рада инспекциjе запослено jе 14.464 људи. "Tо су људи коjи су већ радили, али их њихови послодавци нису приjављивали. Добили су посао зато што jе Инспекциjа рада спроводила закон, зато што jе имала већа овлашћења на основу Закона о раду и зато се боље повезала са централним регистром обавезног социjалног осигурања", нагласио jе министар. Вулин jе подсетио да jе, поређења ради, у целоj 2013. години по истом основу запослено 4.290 људи. "Tо су конкретни резултати Закона о раду и свега што ова влада ради како би уредила тржиште рада, како би смањила рад на црно и кроз закон и инвестициjе омогућила да се људи запосле. Oво jе коначно добра вест", закључио jе Вулин. Према његовим речима у септембру ове године регистровано jе 748.549 незапослених на евиденциjи Националне службе за запошљавање, у односу на претхнодни месец броj незапослених смањен jе за 8.694 лица или за 1,15 одсто, док jе у односу на исти месец претходне године дошло до смањења броjа незапослених за 1,43 процената. На основу података НСЗ у периоду jануар - август 2014. забележено jе запошљавање од 143.660 лица, што на месечном ниову износи 17.660 људи, навео jе министар. Посебно радуjе значаjно повећање броjа запослених на неодређено време, "па све примедбе коjе су биле упућиване када jе доношен Зако о раду- да ћемо направити економиjу људи коjи раде на одређено време, показале су се као нетачне", рекао jе Вулин. Oн jе истакао да забрињава податак да 68 одсто на евиденциjи незапослених посао тражи дуже од 12 месеци. Држава ће новим законским решењима увести обавезу тражења посла, па ће тако незапослени морати да усваjа одређена знања, пролази кроз програме преквалификациjе и морати да активно тражи посао. Директор Инспектората за рад Боjан Jоцић рекао jе да су поjачане контроле уведене од 1. jуна и да jе након четири до пет месеци рада дошло до опадања броjа оних коjи раде "на црно".
Прочитајте још:Рама за ЦНН: Мој брат нема везе са дроном, идем у Београд!
Инспекциjе су у овом периоду спроведене у области грађевинарства, физичко - техничког обезбеђења, прераде воћа и поврћа, фабрикама каблова за аутомобилску индустриjу, фабрикама хемиjских производа, истакао jе он. "Kонтролисаћемо континуирано сваку грану. Имамо ограничен броj инспектора - не можемо све одједном. Aли нећемо стати и контроле ће бити континуиране, поjачане и ванредне", наjавио jе Jоцић. Директор НСЗ Зоран Mартиновић jе истакао да jе и даље доминантан облик рада - рад на одређено време, али када се упореди колико jе радника на недоређено време запослено у истом периоду ове у односу на исти период прошле године, долази се до повећања од око 50 одсто у корист рада на недоређено време у овоj години. Oн jе нагласио да су и даље наjтражениjи послови инжењера информационих технологиjа, инжењера електротехнике, стручњака из области финансиjа, фармацеута, док су у области заната наjтражениjи кувари, керамичари. Судицитарна занимања су - матуранти гимназиjа, текстилна струка и металски радници, нагласио jе он. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА