Најновије

Путин у Београду представља решење кризе у Украјини?

БЕОГРАД - Политички аналитичар Душан Јањић оценио је да руски председник Владимир Путин посетом Београду 16. октобра пре свега жели да пошаље јасну поруку да је Русија активан играч и у Европи, али и наследик антифашистичке борбе и модерне демократије.
Владимир Путин (принтскрин РТ)

Владимир Путин (принтскрин РТ)

Јањић је Танјугу рекао да би требало очекивати да ће Путин током посете Београду рећи нешто значајније у вези са ситуацијом у Украјини и најавити разрешење те кризе уз активну улогу Русије. Он наводи да је Путин посету најпре најавио, а онда, каже, једно време процењивао како да смањи ризике у случају да се посета у руским и међународним медијима представи као почетак изолације Русије, па је заправо тако Београд, који за Русију, како наводи, и није толико важан, "постао једино место у које Путин може да оде". - Ово је кратка посета, која пре свега има потребу да покаже да је Русија активан играч у Европи и да је заправо наследник антифашистичке борбе, а то значи и модерне демократије, рекао је Јањић. И док Путин, објашњава Јањић, посетом жели да пошаље поруку антифашизма, она се на западу чита не само као антифашизам, већ и као порука против Украјине, која је наводно фашистичка. Кад је реч о темама које ће бити на агенди лидера две земље, он наводи неколико врло важних економских тема, међу којима су почетак радова на гасоводу Јужни ток, али и неискоришћени кредити које је Србија добила од Русије. - Неће се ићи у детаље, јер је Путин председник, а не премијер, али ће се говорити и о томе треба ли Русија да даје кредите ако се они не користе, сматра Јањић. Наводи да ће веома важне бити теме из области дипломатије и безбедности које ће се наћи на дневном реду и уверен је да Русија неће заустављати Србију на путу ка ЕУ, али претпоставља да ће тражити да се тај пут преиспита уколико је у вези са уласком у НАТО. Косово, сматра Јањић, овог пута неће имати озбиљније место у агенди, и биће поменуто као "ствар на којој се гради пријатељство две државе", док ће важна тема свакако бити предстојеће председавање Србије ОЕБС-ом.
Прочитајте још:

Донфрид: Путин је био и на прослави Дана Д!

Путин доводи Карића у Србију?

Оценивши да Србија тренутно нема активну политику ни према Русији ни према западу, Јањић тврди да тако неће моћи још дуго да води спољну политику. - Сигурно да су посета Владмира Путина, али и поруке амбасадора пред његов долазак, притисак на Србију да почне да игра проактивну политику, или на страни Русије, па да држи везе са ЕУ и западом, или на страни ЕУ и запада са проактивним везама са Русијом, уверен је Јањић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА