Најновије

Буџетски мањак САД смањен скоро за пола милијарде долара

ВАШИНГТОН -  Буџетски дефицит САД спуштен је на 486 милиона долара, што је најмањи мањак у шест година колико је на челу САД Барак Обама, наводи се у извештају Конгреса САД.
Обама и Кери (Фото: whitehouse.gov / Pete Souza)

Обама и Кери (Фото: whitehouse.gov / Pete Souza)

Конгресна канцеларија за буџет у среду је објавила извештај у коме се прогнозира мањи дефицит њего што су раније предвидјали та канцеларија и канцеларија за буџет Беле куће. Извештај је објављен управо док трају расправе о дефициту уочи новембарских избора за Конгрес. Обама је доласком на власт после финансијске кризе 2008. наследио дефицит већи од хиљаду милијарди долара, али је он смањиван како се побољшавала америчка привреда. Прошле године је забележен мањак од 680 милијарди долара, а рекордни је био 2009, 1.400 милијарди долара. Смањењу дефицита допринели су и већи приходи захваљујући бољој економској ситуацији, али и резови у потрошњи које су наметнули републиканци.
Прочитајте још:ММФ: Кинеска економија по својој куповној моћи претиче САД!
Министарство финансија и Канцеларија Беле куће за буџет следеће недеље треба да издају своје извештаја, али ће они вероватно наликовати извештају Конгресне канцеларије будући да је он заснован на свакодневном протоку новца које бележи Министарство финансија. Конгресна канцеларија за буџет, као и присталице ограничења потрошње упозоравају, медјутим, да ће пензионисањем "бејби бум" генерације у предстојећим годинама опет нарасти дефицит, осим ако власти не ограниче повећање скупих програма социјалне заштите. Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА