Najnovije

Budžetski manjak SAD smanjen skoro za pola milijarde dolara

VAŠINGTON -  Budžetski deficit SAD spušten je na 486 miliona dolara, što je najmanji manjak u šest godina koliko je na čelu SAD Barak Obama, navodi se u izveštaju Kongresa SAD.
Obama i Keri (Foto: whitehouse.gov / Pete Souza)

Obama i Keri (Foto: whitehouse.gov / Pete Souza)

Kongresna kancelarija za budžet u sredu je objavila izveštaj u kome se prognozira manji deficit njego što su ranije predvidjali ta kancelarija i kancelarija za budžet Bele kuće. Izveštaj je objavljen upravo dok traju rasprave o deficitu uoči novembarskih izbora za Kongres. Obama je dolaskom na vlast posle finansijske krize 2008. nasledio deficit veći od hiljadu milijardi dolara, ali je on smanjivan kako se poboljšavala američka privreda. Prošle godine je zabeležen manjak od 680 milijardi dolara, a rekordni je bio 2009, 1.400 milijardi dolara. Smanjenju deficita doprineli su i veći prihodi zahvaljujući boljoj ekonomskoj situaciji, ali i rezovi u potrošnji koje su nametnuli republikanci.
Pročitajte još:MMF: Kineska ekonomija po svojoj kupovnoj moći pretiče SAD!
Ministarstvo finansija i Kancelarija Bele kuće za budžet sledeće nedelje treba da izdaju svoje izveštaja, ali će oni verovatno nalikovati izveštaju Kongresne kancelarije budući da je on zasnovan na svakodnevnom protoku novca koje beleži Ministarstvo finansija. Kongresna kancelarija za budžet, kao i pristalice ograničenja potrošnje upozoravaju, medjutim, da će penzionisanjem "bejbi bum" generacije u predstojećim godinama opet narasti deficit, osim ako vlasti ne ograniče povećanje skupih programa socijalne zaštite. Izvor: Beta

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA