Најновије

Случај Шешељ: Хашки преседан

Пуштање лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља на привремену слободу је преседан Хашког трибунала по много чему, оцењују саговорници емисије "Упитник" на РТС-у.

Шешељ долази (Фото: РТС скрин шат)

Шешељ долази (Фото: РТС скрин шат)

Сагласни су да нема сумње да ће се Шешељ одазвати на позив Трибунала када буде време да се изрекне пресуда.

Зоран Красић, шеф правног тима за одбрану Војислава Шешеља и потпредседник СРС-а каже да је сасвим сигурно да ће Шешељ сутра између 12.30 и 13.00 часова доћи из Амстердама у Београд. Према његовим речима, лидер радикала ће се вероватно обратити окупљенима на аеродрому, а куда ће даље ићи - "то зависи од њега". Красић истиче да је овај случај преседан због бројних разлога, пре свега то што је Шешељ већ 12 година у притвору, а од 20. марта 2012. чека првостепену пресуду. Додаје и да је преседан то што трећи судија Судског већа долази као грађанин да суди - "вежба читање предмета, а у животу није ушао у судницу, не зна ни за једног сведока нити је икада видео Војислава Шешеља у судници". Красић додаје да је лидер радикала сада човек без идентитета јер има пасош и личну карту Савезне Републике Југославије, која више не постоји. Наводи да је Хашки трибунал и раније одлучивао о пуштању на привремену слободу без констатације са оптужеником. Такође, додаје Красић, знају да је Шешељу најбитније да дође у Србију и буде слободан човек. Министар правде Никола Селаковић још једном истиче да је Влада Србије испунила све обавезе које су јој биле постављене "не правећи разлику између Шешеља и било ког другог оптуженика". "Влада је спремна да изађе у сусрет за све што буде требало", истиче Селаковић и додаје да би се Влада исто понашала и да се ово захтевало и пре три месеца или више. Министар наглашава да је ово преседан у читавом међународном правосуђу и целом међународном праву. "Због лоше праксе која је долазила оданде, онда је можемо назвати преседаном, поготово када су у питању српски осуђеници", каже Селаковић. Министар правде додаје ће се Шешељ сигурно одазвати када га Трибунал буде позвао на изрицање пресуде, поготово што се лидер радикала добровољно предао. Селаковић наводи да у пуштању лидера радикала не види никакав политички потез, "а ако неко сматра да је то политички потез, онда је то неко ко озбиљно рачуна на његову политику".
Прочитајте још: Aлбанка провоцира горе него Рама (18+)
Оцењује да је политика коју је Шешељ водио док је био политички активан "политика која је промашена и неуспела прича у коју грађани нису поверовали". "Према томе не видим у овоме никакву поличку причу и сматрам да то уопште не треба посматрати на такав начин", каже министар. Боривоје Боровић, адвокат и некадашњи хашки бранилац Мирослава Радића, истиче да оваква одлука Трибунала "није ништа спектукуларно" јер је након позива лекара одлучено да се оптуженик пусти из хуманитарних разлога. Сматра да је било очекивано да се пре десет година овај предмет укине. "Апсолутно ниједан доказ за заснивање оптужбе не постоји. Он није могао никоме да командује", наводи Боровић и додаје да је бесмислено то што се сматра да Шешељ може да утиче на сведоке јер сведоци не постоје. Боровић наводи да је бесмислено и то што је Хашки трибунал једини суд на свету у коме је тужилаштво део тог суда. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА