Najnovije

Slučaj Šešelj: Haški presedan

Puštanje lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na privremenu slobodu je presedan Haškog tribunala po mnogo čemu, ocenjuju sagovornici emisije "Upitnik" na RTS-u.

Šešelj dolazi (Foto: RTS skrin šat)

Šešelj dolazi (Foto: RTS skrin šat)

Saglasni su da nema sumnje da će se Šešelj odazvati na poziv Tribunala kada bude vreme da se izrekne presuda.

Zoran Krasić, šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja i potpredsednik SRS-a kaže da je sasvim sigurno da će Šešelj sutra između 12.30 i 13.00 časova doći iz Amsterdama u Beograd. Prema njegovim rečima, lider radikala će se verovatno obratiti okupljenima na aerodromu, a kuda će dalje ići - "to zavisi od njega". Krasić ističe da je ovaj slučaj presedan zbog brojnih razloga, pre svega to što je Šešelj već 12 godina u pritvoru, a od 20. marta 2012. čeka prvostepenu presudu. Dodaje i da je presedan to što treći sudija Sudskog veća dolazi kao građanin da sudi - "vežba čitanje predmeta, a u životu nije ušao u sudnicu, ne zna ni za jednog svedoka niti je ikada video Vojislava Šešelja u sudnici". Krasić dodaje da je lider radikala sada čovek bez identiteta jer ima pasoš i ličnu kartu Savezne Republike Jugoslavije, koja više ne postoji. Navodi da je Haški tribunal i ranije odlučivao o puštanju na privremenu slobodu bez konstatacije sa optuženikom. Takođe, dodaje Krasić, znaju da je Šešelju najbitnije da dođe u Srbiju i bude slobodan čovek. Ministar pravde Nikola Selaković još jednom ističe da je Vlada Srbije ispunila sve obaveze koje su joj bile postavljene "ne praveći razliku između Šešelja i bilo kog drugog optuženika". "Vlada je spremna da izađe u susret za sve što bude trebalo", ističe Selaković i dodaje da bi se Vlada isto ponašala i da se ovo zahtevalo i pre tri meseca ili više. Ministar naglašava da je ovo presedan u čitavom međunarodnom pravosuđu i celom međunarodnom pravu. "Zbog loše prakse koja je dolazila odande, onda je možemo nazvati presedanom, pogotovo kada su u pitanju srpski osuđenici", kaže Selaković. Ministar pravde dodaje će se Šešelj sigurno odazvati kada ga Tribunal bude pozvao na izricanje presude, pogotovo što se lider radikala dobrovoljno predao. Selaković navodi da u puštanju lidera radikala ne vidi nikakav politički potez, "a ako neko smatra da je to politički potez, onda je to neko ko ozbiljno računa na njegovu politiku".
Pročitajte još: Albanka provocira gore nego Rama (18+)
Ocenjuje da je politika koju je Šešelj vodio dok je bio politički aktivan "politika koja je promašena i neuspela priča u koju građani nisu poverovali". "Prema tome ne vidim u ovome nikakvu poličku priču i smatram da to uopšte ne treba posmatrati na takav način", kaže ministar. Borivoje Borović, advokat i nekadašnji haški branilac Miroslava Radića, ističe da ovakva odluka Tribunala "nije ništa spektukularno" jer je nakon poziva lekara odlučeno da se optuženik pusti iz humanitarnih razloga. Smatra da je bilo očekivano da se pre deset godina ovaj predmet ukine. "Apsolutno nijedan dokaz za zasnivanje optužbe ne postoji. On nije mogao nikome da komanduje", navodi Borović i dodaje da je besmisleno to što se smatra da Šešelj može da utiče na svedoke jer svedoci ne postoje. Borović navodi da je besmisleno i to što je Haški tribunal jedini sud na svetu u kome je tužilaštvo deo tog suda. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA