Најновије

АНГЕЛА МЕРКЕЛ: Eвропа је безбедна само са Русијом!

КШИЖОВА - Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је данас у Кшижовој у Пољској да без Русије није могуће дугорочно одржати безбедност у Европи и да се мора оставити простор за дијалог са Москвом.
Ангела Меркел (Фото: Пакистан Тудеј)

Ангела Меркел (Фото: Пакистан Тудеј)

- Свесни смо да само заједно са Русијом можемо да дугорочно одржимо безбедност у Европи. Зато економске санкције нису саме по себи циљ. морамо да одржимо дијалог, казала је немачка канцеларка пред отварање изложбе о немачко-пољском помирењу "Храброст и помирење". Премијерка Пољске Ева Копач и Ангела Меркел среле су се данас у том месту на западу Пољске како би подсетиле да је протекло већ 25 година од Мисе помирења у Кшижовој на којој су се, дајући наду за затварање мрачних поглавља историје два народа, срели пољски премијер Тадедуш Мазовјецки и немачки канцелар Хелмут Кол. Слика њиховог дугог и срдачног руковања обишла је свет као симбол нове будућности где ће, како је казала данас пољска премијерка, уједињена демократска Немачка бити гарант бољих дана, а Пољска у уједињеној Европи добар сусед. "Колико је важно помирење види се данас и у Украјини којој је нарушена територијална целовитост... Свесни смо и бојазни наших суседа Пољака због тешке историје. Јасно сам рекла: солидарност НАТО односи се на све савезнике", казала је немачка канцеларка поводом сукоба у Украјини и бојазни Пољака да би Русија могла и њих да угрози.
Прочитајте још:

НУКЛЕАРНА МОЋ ЗМАЈА: Америка у страху од Кине

У Русији годишње од дроге умре преко 50 хиљада људи

Ангела Меркел је и на овом месту, симболу помирења, подсетила да су Немци свесни свих окрутности које су почеле нападом Трећег рајха на Пољску 1. септембра 1939. године када је избио Други светски рат, окупације Пољске, геноцида европских Јевреја и холокауста. - Немци су свесни тих окрутности и своје одговорности за њих. Каснија депортација Немаца из Пољске и Источне Европе јесте била бесправље али на њу треба гледати у светлу збивања која су јој претходила, рекла је Ангела Меркел. - Нисмо таоци историје, умемо да извучемо из ње поуке... Нема једне матрице једног модела по коме би народи успоставили односе разумевања и помирења... Изложба коју отварамо 'Храброст и помирење' показује да је помирење плод храбрости али пре свега каснијег дугог мукотрпног рада на односима, казала је Ева Копач. Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА