Најновије

Преко 800 милиона људи у свету хронично гладно

ЊУЈОРК - У свету данас хронично гладује више од 800 милиона људи, односно 11 одсто светске популације, а неухрањеност представља главни узрок за готово половину смртности међу децом, саопштила је Агенција Уједињених нација за храну и пољопривреду (УН ФАО).
Гладни у Африци (Фото: wdc.com)

Гладни у Африци (Фото: wdc.com)

Четвртина деце је закржљала због неухрањености, а такозвана скривена глад, која подразумева исхрану без довољно витамина и минерала, погађа две милијарде људи. Међутим, како се наводи у саопштењу ФАО, у порасту је и други забрињавајући облик неадекватне исхране уз превише масти, шећера и соли, услед чега више од 500 милиона одраслих пати од гојазности. Оваква исхрана излаже људе већем ризику од незаразних болести, као што су срчане болести, мождани удар, дијабетес и рак, који представљају главне узроке смртности у свету. Лоша исхрана и физичка неактивност изрокују 10 одсто обољења у свету. Поред велике људске патње, нездрав начин исхране такође штетно утиче на могућности земаља да се развију и напредују. Трошкови свих облика неухрањености процењују се на четири до пет одсто глобалног бруто друштвеног производа.
Прочитајте још:РОДИТЕЉИ: Ево где и како секте врбују вашу децу!
У саопштењу се даље наводи да стварање здравих и одрживих система прехране представља кључни корак за превазилажење неухрањености и неадекватне исхране у свим њеним облицима, од гладовања до гојазности. Производња хране је утростручена од 1945. године, док је просечна доступност хране по особи порасла само 40 одсто, упозорава ФАО. Додају да је систем прехране успео да повећа производњу, али је животна средина платила огромну цену, а ниједан од напора није био довољан како би се зауставило гладовање. У међувремену, системи прехране су наставили да се развијају, па се приступило преради и трговању већег процента хране, што је довело до веће доступности високоенергетске хране с огромним примесама масти, шећера и соли, тако да, према оцени стручњака ФАО, наш текући систем прехране није ни одржив, ни здрав. У закључку извештаја, објављеног поводом Друге међународне конференције о храни, која се одржава у Риму од 19. до 21. новембра, наводи се да уколико желимо да водимо здрав, продуктиван и одржив живот, потребни су нам здрави и одрживи системи прехране са истински уравнотеженом храном довољне количине и довољног квалитета која је доступна свима. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА