Pročitajte još:RODITELJI: Evo gde i kako sekte vrbuju vašu decu!U saopštenju se dalje navodi da stvaranje zdravih i održivih sistema prehrane predstavlja ključni korak za prevazilaženje neuhranjenosti i neadekvatne ishrane u svim njenim oblicima, od gladovanja do gojaznosti. Proizvodnja hrane je utrostručena od 1945. godine, dok je prosečna dostupnost hrane po osobi porasla samo 40 odsto, upozorava FAO. Dodaju da je sistem prehrane uspeo da poveća proizvodnju, ali je životna sredina platila ogromnu cenu, a nijedan od napora nije bio dovoljan kako bi se zaustavilo gladovanje. U međuvremenu, sistemi prehrane su nastavili da se razvijaju, pa se pristupilo preradi i trgovanju većeg procenta hrane, što je dovelo do veće dostupnosti visokoenergetske hrane s ogromnim primesama masti, šećera i soli, tako da, prema oceni stručnjaka FAO, naš tekući sistem prehrane nije ni održiv, ni zdrav. U zaključku izveštaja, objavljenog povodom Druge međunarodne konferencije o hrani, koja se održava u Rimu od 19. do 21. novembra, navodi se da ukoliko želimo da vodimo zdrav, produktivan i održiv život, potrebni su nam zdravi i održivi sistemi prehrane sa istinski uravnoteženom hranom dovoljne količine i dovoljnog kvaliteta koja je dostupna svima. Izvor: Tanjug
VASKRS I ĐURĐEVDAN 2024: Naš Hristos je junak, Hristov je Sveti Đorđe – i zato bez straha napred
Piše: Vladimir Dimitrijević