Најновије

Стручњаци: Неопходно је да се свако дете вакцинише!

БЕОГРАД - "Вакцинација је најефикаснија и најбезбеднија мера превентивне заштите од инфекција и заразних болести и зато би системском имунизацијом у Србији требало да буде обухваћено минимум 95 одсто деце у Србији", поручили су стручњаци од којих неки тврде да невакцинисање угрожава колективни имунитет.
Вакцинација (Фото: Pixebay)

Вакцинација (Фото: Pixebay)

Државни скеретар Министарства здравља Френц Вицко је истакао да имунизацију треба спроводити без обзира на демографске, социјалне и економске разлике, "у складу са узрастом и са посебним акценатом на осетљиве и маргинализоване групе". Он је, учествујући на скупу "Вакцинација деце у Србији", рекао да је спровођење системске имунизације у нашој земљи усклађено са циљевима Светске здравствене организације, али да је све чешће одбијање родитеља вакцинишу децу. Истог мишљења је и шефица Одељења за надзор над вакцинама превентабилним болестима и имунизацију Института за јавно здравље Србије Горанка Лончаревић која каже да су бројна истраживања показала да не постоји разлог за збринутост родитеља због присуства живе и неких адитива у вакцини, као и да је давање више вакцина истовремено безбедно. Истакла је и да ММР вакцина не изазива аутизам. "То је мера која је међу најбезбеднијим савременим медицинским интервенцијама и далеко је безбедније примити вакцину него ризиковати могућност настанка инфекције, компликација, болести и неретко смртних исхода", навела је. Лончаревић сматра да је неопходно да се свако дете вакцинише како би се постигао висок степен колективног имунитета, али да се у Србији сваке године бележи пет до десет одсто невакцинисане деце чиме се тај колективни имунитет угрожава. Председник Удружења Родитељ Драгана Соћанин додала је да је до пораста броја невакцинисане деце у Србији довело све чешће информисање родитеља преко медија, а не код педијатра. "Родитеље је лако уплашити, па зато педијатар треба да им посвети већу пажњу и објасни зашто је важна вакцинација детета ако немамо заразне болести",подвукла је она. Према речима начелника Јединице за имунизацију Градског завода за јавно здравље Предрага Кона лекари треба да дају све потребне информације родитељима о значају вакцинације јер се, како је навео, преко 93 одсто њих прво информише преко медија, који су углавном против вакцинације. Он је рекао да је укидање обавезне имунизације и давање изузећа код појединих вакцина резултирало одустајањем јавности од вакцинисања. "Кад родитељ схвати да може да има изузеће онда он мисли да та вакцина није толико битна", поручио је Кон. Директор Института за јавно здравље Драган Илић истакао је да, према проценама СЗО, сваке године око 32.000 деце умире у Европском региону од болести које су превентибилне вакцинама, око 630.000 њих не прими прву дозу вакцине против малих богиња годишње, а вунерабилне популације постоје у свим земљама.
Прочитајте још:Шта можете да очекујете ако одбијете да вакцинишете ваше дете (ФОТО) Ових шест производа морате под хитно престати куповати: 100 посто су ГМО!
"Имунизација је резултат колективе одговорности. Морамо стално апеловати да је неопходно учинити све да сви ми и и чланови наших породица будемо правовремено и потпуно вакцинисани", поручио је он. Илић је додао да је имунизација основно право сваког детета и најисплативија здравствена мера, која сваке године спашава више од 3 милиона живота у свету. "Имунизација има значајан економски импакт јер превентира смртне исходе и компликације пружајући корист како појединцу, тако и друштву у целини због чега улагање у имунизацију представља улагање у будућност", подвкао је Илић. Учесници округлог стола, који је организовао Институт за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут и Удружење Родитељ, подсетили су присутне да је досадашња примена стратегије имунизације у Србији искоренила велике богиње, дечију парализу, дифетерију, а очекује се и да ће током 2015. године земље Европског региона елиминисати мале богиње. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА