Најновије

Просветни радници: Ђаци неће добити књижице на полугодишту

БЕОГРАД - Синдикати просвете протестују данас на београдском Тргу Николе Пашића одакле су поручили да ђаци неће добити књижице са закљученим оценама на крају првог полугођа.
Празне табле (Фото: Freeimages.com)

Празне табле (Фото: Freeimages.com)

"Чланови четири репрезентативна синдиката неће закључити оцене ђацима на крају првог полугодишта јер ће бојкотовати седнице одељенских већа", рекао је новинарима председник Уније синдиката просветних радника Србије Драган Матијевић. Он је објаснио да се на седницама већа верификују оцене и навео да ће деци бити закључене оцене, дакле, знаће оцене из сваког предмета, али неће бити унете у књижицу. По подацима синдиката, у потпуној обустави рада је 300 школа, рекао је Матијевић. Синдикати већ пет недеља протестују незадовољни одлуком Владе о смањењу зарада запосленима у просвети. На скупу је речено да им је Влада уместо испуњења захтева о изузимању просветара од смањења понудила једнократну помоћ од 7.500 динара. "Немамо ништа против да дају људима тај новац, али наш главни захтев остаје да се у 2015. из резерви надокнаде губици наших плата", рекао је председник синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић. Брајковић је на протесту рекао да је током досадашњих преговора ипак постигнут известан помак, али све је то, како каже, на дугачком штапу. Он је објаснио да је усаглашен текст посебног колективног уговора и да је при крају израда закона о основама система образовања и васпитања. За синдикате је кључно што у том закону остају одредбе о збрињавању технолошког вишка. "Министар (просвете Срђан Вербић) хоће да уведе конкурс и да запошљавање иде по партијским везама", рекао је Брајковић. Председник Форума београдских гимназија Миодраг Сокић је, одговарајући на упозорење из министарства да би просветари који су обуставили рад могли бити дисциплински кажњавани, рекао да то није могуће. "Највише што може да нам се догоди јесте одбијање данашње дневнице, а никакво дисциплинско кажњавање", рекао је Сокић. Синдикати просвете протестују данас у Београду, а испред Владе Србије указали су на тежак материјални положај и незадовољство што надлежни већ пет недеља не испуњавају њихове захтеве. Двоипочасовни протест просветних радника у Београду завршен је данас око 14.30 шетњом до Владе Србије и Министарства просвете. Челници четири репрезентативна синдиката још једном су министру просвете Срђану Вербићу предали своје захеве. "Министар нас није примио, а са осталима нисмо хтели да разговарамо", рекао је председник Гранског синдиката просветних радника Србије Томислав Живановић након повратка из зграде Министарства просвете. Саобраћај у Немањиној улици и околним улицама се полако нормализује, а учесници протеста се разилазе. Синдикати су подсестили на своје захтеве - не слажу се са смањењем зарада, а траже и потписивање посебног колективног уговора и доношење закона о платним разредима и платним групама. Министарство просвете је саопштило да се настава одвија у око 90 одсто школа у Србији, док у више од половине школа нема штрајка нити скраћења часова.
Прочитајте још:Радници „Застава оружје“ траже састанак са министром одбранеРестрикције плина у Сомбору
Делимична или потпуна обустава наставе организована је у 12 одсто школа (212 од укупно 1.768 основних и средњих школа у Србији), док у 35 одсто школа наставници, или део наставника, законски штрајкују смањењем трајања часова на 30 минута. У Београду је у осам одсто школа (укупно 21) делимично или потпуно обустављена настава, док су у 20 одсто школа скраћени часови. Из министарства подсећају да потпуна обустава рада представља кршење просветних закона, као и Закона о штрајку, јер су школе у обавези да обезбеде минимум процеса рада, односно часове у трајању од 30 минута, као и да кршење ових закона предвиђа индивидуалну одговорност. Вербић је у писаној изјави медијима рекао да је циљ министарства да се питање зарада у просвети реши трајно и праведно и да очекује да ће се интензивирати рад на увођењу платних група и платних разреда у јавни сектор. Извор: Танјуг  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА