Najnovije

Prosvetni radnici: Đaci neće dobiti knjižice na polugodištu

BEOGRAD - Sindikati prosvete protestuju danas na beogradskom Trgu Nikole Pašića odakle su poručili da đaci neće dobiti knjižice sa zaključenim ocenama na kraju prvog polugođa.
Prazne table (Foto: Freeimages.com)

Prazne table (Foto: Freeimages.com)

"Članovi četiri reprezentativna sindikata neće zaključiti ocene đacima na kraju prvog polugodišta jer će bojkotovati sednice odeljenskih veća", rekao je novinarima predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević. On je objasnio da se na sednicama veća verifikuju ocene i naveo da će deci biti zaključene ocene, dakle, znaće ocene iz svakog predmeta, ali neće biti unete u knjižicu. Po podacima sindikata, u potpunoj obustavi rada je 300 škola, rekao je Matijević. Sindikati već pet nedelja protestuju nezadovoljni odlukom Vlade o smanjenju zarada zaposlenima u prosveti. Na skupu je rečeno da im je Vlada umesto ispunjenja zahteva o izuzimanju prosvetara od smanjenja ponudila jednokratnu pomoć od 7.500 dinara. "Nemamo ništa protiv da daju ljudima taj novac, ali naš glavni zahtev ostaje da se u 2015. iz rezervi nadoknade gubici naših plata", rekao je predsednik sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković. Brajković je na protestu rekao da je tokom dosadašnjih pregovora ipak postignut izvestan pomak, ali sve je to, kako kaže, na dugačkom štapu. On je objasnio da je usaglašen tekst posebnog kolektivnog ugovora i da je pri kraju izrada zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Za sindikate je ključno što u tom zakonu ostaju odredbe o zbrinjavanju tehnološkog viška. "Ministar (prosvete Srđan Verbić) hoće da uvede konkurs i da zapošljavanje ide po partijskim vezama", rekao je Brajković. Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić je, odgovarajući na upozorenje iz ministarstva da bi prosvetari koji su obustavili rad mogli biti disciplinski kažnjavani, rekao da to nije moguće. "Najviše što može da nam se dogodi jeste odbijanje današnje dnevnice, a nikakvo disciplinsko kažnjavanje", rekao je Sokić. Sindikati prosvete protestuju danas u Beogradu, a ispred Vlade Srbije ukazali su na težak materijalni položaj i nezadovoljstvo što nadležni već pet nedelja ne ispunjavaju njihove zahteve. Dvoipočasovni protest prosvetnih radnika u Beogradu završen je danas oko 14.30 šetnjom do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete. Čelnici četiri reprezentativna sindikata još jednom su ministru prosvete Srđanu Verbiću predali svoje zaheve. "Ministar nas nije primio, a sa ostalima nismo hteli da razgovaramo", rekao je predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Tomislav Živanović nakon povratka iz zgrade Ministarstva prosvete. Saobraćaj u Nemanjinoj ulici i okolnim ulicama se polako normalizuje, a učesnici protesta se razilaze. Sindikati su podsestili na svoje zahteve - ne slažu se sa smanjenjem zarada, a traže i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i donošenje zakona o platnim razredima i platnim grupama. Ministarstvo prosvete je saopštilo da se nastava odvija u oko 90 odsto škola u Srbiji, dok u više od polovine škola nema štrajka niti skraćenja časova.
Pročitajte još:Radnici „Zastava oružje“ traže sastanak sa ministrom odbraneRestrikcije plina u Somboru
Delimična ili potpuna obustava nastave organizovana je u 12 odsto škola (212 od ukupno 1.768 osnovnih i srednjih škola u Srbiji), dok u 35 odsto škola nastavnici, ili deo nastavnika, zakonski štrajkuju smanjenjem trajanja časova na 30 minuta. U Beogradu je u osam odsto škola (ukupno 21) delimično ili potpuno obustavljena nastava, dok su u 20 odsto škola skraćeni časovi. Iz ministarstva podsećaju da potpuna obustava rada predstavlja kršenje prosvetnih zakona, kao i Zakona o štrajku, jer su škole u obavezi da obezbede minimum procesa rada, odnosno časove u trajanju od 30 minuta, kao i da kršenje ovih zakona predviđa individualnu odgovornost. Verbić je u pisanoj izjavi medijima rekao da je cilj ministarstva da se pitanje zarada u prosveti reši trajno i pravedno i da očekuje da će se intenzivirati rad na uvođenju platnih grupa i platnih razreda u javni sektor. Izvor: Tanjug  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA