Најновије

Шојгу: Спремамо за најгоре после изласка НАТО трупа из Авганистана

МОСКВА - Руски министар одбране Сергеј Шојгу је у уторак позвао Таџикистан и Киргизију да буду спремни за најгоре уочи изласка војске међународне коалиције, предвођене САД-ом из Авганистана.
Сергеј Шојгу (лево), (фото: Defence Russia)

Сергеј Шојгу (лево), (фото: Defence Russia)

„У условима изласка међународних коалиционих снага из Авганистана наше оружане снаге ће бити спремне за било коју варијанту развоја догађаја, па и за најнегативнију“, упозорио је Шојгу на састанку са министром одбране Таџикистана Шерали Мирзом. Министарство одбране РФ, према речима Шојгуа, сматра да је неопходно посветити пажњу повећању борбених способности Оружаних снага Таџикистана и Киргизије, али и руских ваздухопловних база у тим земљама. У том циљу, сваке године се одржавају заједничке војне вежбе, а Русија подржава и програм модернизације армија ових земаља. Осим тога, у војним академијама Русије се обучавају кадрови локалних Оружаних снага. У овом тренутку у Русији пролази обуку 493 таџикистанска и 320 киргиских војника. Такође, врше се и редовне испоруке савременог наоружања. „Сматрам да ће повећање борбених способности омогућити да се створи поуздани одбрамбени потенцијал који ће бити у могућости да се супротстави изазовима и претњама по безбедност наших земаља“, закључио је Шојгу. Према споразуму НАТО - Авганистан потписаном у децембру, а који је одобрио СБ УН, Запад у Авганистану оставља само своје консултанте, док ће трупе бити повучене. Нова мисија алијансе ће почети са радом 1. јануара 2015. године и имаће око 12.000 војника који ће обучавати авганистанске снаге безбедности.
Прочитајте још:НАТО затворио ратну команду у Авганистану Шојгу одговорио Хејгелу: Многи су императори на руској граници поломили зубе! Руски ратни бродови испловили кроз Суецки канал
Извор: Глас Русије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА