Najnovije

Šojgu: Spremamo za najgore posle izlaska NATO trupa iz Avganistana

MOSKVA - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je u utorak pozvao Tadžikistan i Kirgiziju da budu spremni za najgore uoči izlaska vojske međunarodne koalicije, predvođene SAD-om iz Avganistana.
Sergej Šojgu (levo), (foto: Defence Russia)

Sergej Šojgu (levo), (foto: Defence Russia)

„U uslovima izlaska međunarodnih koalicionih snaga iz Avganistana naše oružane snage će biti spremne za bilo koju varijantu razvoja događaja, pa i za najnegativniju“, upozorio je Šojgu na sastanku sa ministrom odbrane Tadžikistana Šerali Mirzom. Ministarstvo odbrane RF, prema rečima Šojgua, smatra da je neophodno posvetiti pažnju povećanju borbenih sposobnosti Oružanih snaga Tadžikistana i Kirgizije, ali i ruskih vazduhoplovnih baza u tim zemljama. U tom cilju, svake godine se održavaju zajedničke vojne vežbe, a Rusija podržava i program modernizacije armija ovih zemalja. Osim toga, u vojnim akademijama Rusije se obučavaju kadrovi lokalnih Oružanih snaga. U ovom trenutku u Rusiji prolazi obuku 493 tadžikistanska i 320 kirgiskih vojnika. Takođe, vrše se i redovne isporuke savremenog naoružanja. „Smatram da će povećanje borbenih sposobnosti omogućiti da se stvori pouzdani odbrambeni potencijal koji će biti u mogućosti da se suprotstavi izazovima i pretnjama po bezbednost naših zemalja“, zaključio je Šojgu. Prema sporazumu NATO - Avganistan potpisanom u decembru, a koji je odobrio SB UN, Zapad u Avganistanu ostavlja samo svoje konsultante, dok će trupe biti povučene. Nova misija alijanse će početi sa radom 1. januara 2015. godine i imaće oko 12.000 vojnika koji će obučavati avganistanske snage bezbednosti.
Pročitajte još:NATO zatvorio ratnu komandu u Avganistanu Šojgu odgovorio Hejgelu: Mnogi su imperatori na ruskoj granici polomili zube! Ruski ratni brodovi isplovili kroz Suecki kanal
Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA