Најновије

Ево доказа да је банана храна за суперхероје

Сећате ли се цртаћа о Ерику, дечаку који када поједе банану постаје супер-херој? Ово није случајност, јер је ово воће заиста моћно!
Воће за суперхероје (Фото: beautyheaven.com.au)

Воће за суперхероје (Фото: beautyheaven.com.au)

Банане садрже три вресте шећера: фруктозу, сахарозу и глукозу, али и влакна, а управо ова комбинација чини да осећај ситости дуго траје. Истраживања су показала да су само две банане дневно довољне за 90-минутни тренинг. Ипак, енергија није једина добробит овог чудесног воћа. Депресија Судећи према резултатима недавног истраживања спроведеног међу особама које пате од неког облика депресије, банана се може користити и као лек. За ово је заслужан протеин триптофан, који тело претвара у серотонин познатији као хормон среће и задовољства. Следећи пут када вас буде мучио ПМС, заборавите на пилуле против болова, већ радије поједите ово фантастично воће. Анемија Како обилују гвожђем, банане утичу на стварање хемоглобина у крви и тако помаже код анемије. Крвни притисак Ово јужно воће је изврсно јер садржи врло мало соли, али доста калијума који је важан за регулисање крвног притиска. Ако га редовно конзумирате умањићете шансе и за мождани удар. Мозак Тако је, банане утичу на рад мозга, а једно истраживање је показало да ученици који ујутру једну банану имају бољу концентрацију током дана. Констипација Како су богате влакнима, банане помажу да брзо превазиђете проблем затвора, без употребе лаксатива. Мамурлук Имали сте бурну ноћ? Без бриге, један експресни милк-шејк од банане ослободиће вас главобоље док кажете кекс. Уколико додате и једну кашичицу багремовог меда, умирићете желудац, али и надокнадити шећер. Јутарње мучнине Умањићете их, а можда и потпуно елиминисати уколико ужинате ово сласно воће. Ујед комарца Како би смирили оток од уједа комарца или сличног инсекта, на иритирано место утрљајте унутрашњу кору од банане. Живци Банане обилују витамином Б који помаже да се смири нервни систем. Уколико радите стресан посао, одлучите се да управо ово воће поједете за ужину. Црева Ово посве чудотворно воће се због свог меког састава користи и као дијетална храна против цревних болести. Регулише температуру Труднице на Тајланду редовно конзумирају банане како би бебама било „довољно хладно кад се роде”. У поређењу са јабукама, банане садрже четири пута више протеина, два пута више угљених хидрата, три пута више фосфора, пет пута више витамина А и гвожђа. Можда би, сада када све ово знамо требало променити народну пословицу и рећи да: Једна банана на дан, тера доктора из куће ван.
Прочитајте још:Рекреација је добра за костиЈефтино избељивање зуба може да вам остави осмех 80-огодишњака!4 ствари које сигурно радите а нисте ни свесни да вам уништавају метаболизам
Извор: Блиц жена

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА