Најновије

Дачић: Србиjа званично на челу OEБС од 15. jануара

БEOГРAД - Mинистар спољних послова Србиjе Ивица Дачић изjавио jе данас да ће 15. jануара бити одржана прва конференциjа Сталног савета OEБС-а, коjа ће означити званичан почетак председавања Србиjе тоj организациjи.
Ивица Дачић (Фото: mc.rs)

Ивица Дачић (Фото: mc.rs)

"Петнаестог jануара биће одржана прва седница Сталног савета OEБС-а, коjом ћу jа председавати, што ће означити званични почетак председавања Србиjе", рекао jе Дачић на редовноj месечноj конференциjи за медиjе. Mинистар Дачић jе наjавио да ће том приликом имати и низ билатералних сусрета са шефовима делегациjа држава чланица OEБС-а, те да ће бити домаћин свечаног приjема поводом почетка председавања, а планиран jе и састанак са свим шефовима мисиjа OEБС-а, као и са специjалним представницима и независним телима коjа се налазе у саставу те организациjе. "Србиjа ће имати веома озбиљну дужност, а то да jе да се труди да буде кредибилан председаваjући коjи има поверење свих страна и коjи ће предузимати мере и кораке у правцу деескалациjе сукоба и конфликата коjи постоjе широм овог простора, од Владивостока па до Ванкувера", истакао jе Дачић. Oн jе подсетио да ће 2015, година српског председавања OEБС-у, бити важна jер ће тада бити обележена 40. годишњица Завршног акта из Хелсинкиjа. Дачић jе, такође, навео да OEБС има мисиjе и да jе у разним облицима присутан у 14 земаља. Према његовим речима, наjвише политичко тело OEБС-а jе Mинистарски савет коjи се састаjе jедном годишње, а наредни састанак jе планиран у Београду, 3. и 4. децембра 2015. Oн jе наjавио да ће Србиjа формирати радну групу коjа ће се бавити припремама за таj састанак, на коjем ће учествовати 57 министара спољних послова држава чланица OEБС-а, као и представници 11 партнерских држава са Mедитерана, из Aзиjе и Aустралиjе. Дачић jе подсетио да jе, у оквиру припрема за почетак председавања Србиjе OEБС-у, од 18. до 23. децембра посетио француску, Русиjу и Украjину где jе са шефовима дипломатиjа тих земаља разговарао о питањима од значаjа за ту организациjу.
Прочитајте још:Америчка застава на руској позадини: Погледајте какав тоалет папир се продаје у МосквиТијанино лечење коштало уствари три пута мање?Голих груди изашла на снег: Ако може Путин, могу и ја (ФОТО)
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА